Expert: Economia Moldovei poate intra în stagflație
În condiţiile unei presiuni inflaţioniste excesiv de ridicate din exterior, economia Moldovei ar putea intra într-o stare de stagflaţie, consideră expertul Viorel Gîrbu.
Potrivit Infotag, citând opinia expertului publicată în numărul din august al revistei "Bănci & Finanţe", "posibila scădere a puterii de cumpărare a populaţiei" creează un mare pericol, transmite Știri.md.
"Dacă salariile şi alte beneficii sociale nu cresc în măsura în care creşte inflaţia, iar deocamdată, salariile din sectorul public au crescut cu 12% în ianuarie-mai 2022, atunci puterea de cumpărare va scădea, ceea ce poate duce la o stagnare, iar inflaţia nu va dispărea nicăieri.
În acest caz, stagflaţia este posibilă", a spus el, amintind că stagflaţia este o situaţie în care rata inflaţiei este ridicată, precum şi rata şomajului, iar creşterea economică este redusă sau egală cu "zero".
Expertul spune că stimulentele fiscale, dereglementările, împrumuturile preferenţiale pot fi aplicate pentru a stimula economia.
"Politica în domeniul salariilor ar trebui să vizeze formarea şi menţinerea unui număr suficient de angajaţi care să asigure funcţionarea instituţiilor statului, precum şi creşterea productivităţii muncii şi a calificării acestora.
Statul ar trebui să promoveze această politică pe termen lung şi să ia măsuri urgente pe perioade scurte, în caz de criză", a spus Gîrbu.
El recomandă guvernului să ţină cont de faptul că inflaţia ridicată reduce puterea de cumpărare a cetăţenilor şi, prin urmare, statul ar trebui să majoreze salariile şi să ofere compensaţii.
"Stagflaţia provine de la stagnare economică şi inflaţie. Inflaţia nu este întotdeauna negativă. Inflaţia moderată stimulează investiţiile, dezvoltarea tehnologică şi inovaţia.
Inflaţia provoacă, în definitiv, o redistribuire a capitalului în economie.
Cu toate acestea, în anumite condiţii, economia se poate confrunta cu o situaţie de stagnare pe fondul unor presiuni inflaţioniste sporite", a explicat expertul.
El a remarcat că stagflaţia "poate fi rezultatul mai multor factori, precum reglementările eronate, intervenţia guvernamentală, condiţiile dificile de acces la finanţare... În termeni generali, din cauza ineficacităţii cadrului instituţional şi de reglementare".