Expert: Creșterea prețurilor programului Prima Casă poate duce la criză
Creșterea costului creditului ipotecar preferențial Prima Casă ar putea duce la o criză totală pe piața imobiliară. Acest lucru a fost declarat într-un interviu acordat unui corespondent Infotag de expertul imobiliar, directorul Societății Evaluatorilor Independenți (SEI RM), Dumitru Tărăburcă.

Tărăburcă a menționat că, după ce Banca Națională a majorat rata de bază a creditului ipotecar cu 2,12 puncte procentuale la 1 iulie, aceasta se ridică acum la 8,8-9% pe an, transmite Știri.md cu referire la infotag.md.
„La un apartament mediu care costă 70.000 de euro, plata era anterior de 451 de euro, iar acum este de 587 de euro. Diferența se va ridica la 1.630 de euro pe an. Pe întreaga perioadă, plata în exces se va ridica la 41.000 de euro. Dacă statul va înceta complet să ofere sprijinul promis, această sumă va crește cu 88.116 euro”, a calculat expertul.
Potrivit acestuia, prin creșterea ratei ipotecare de bază, BNM încearcă să reducă presiunea inflaționistă.
„Dar inflația nu va reacționa neapărat la creșterea ratei de bază, mai ales în condițiile Moldovei, cu sectorul său energetic scump și de neoprit. În al doilea rând, nu este atât de ușor să „recâștigi” rata de bază, iar șansa ca consecințele să dispară este, în general, nesemnificativă. În al treilea rând, probabila criză va lovi și băncile”, prezice expertul.
Tărăburcă a menționat că debitorii s-au confruntat și cu alte probleme.
„De la începutul programului, participanții la piață, în special dezvoltatorii și vânzătorii, au umflat artificial prețurile locuințelor, știind că tinerii cumpărători au acces la credite ipotecare cu sprijin de stat. Drept urmare, valoarea de piață a locuințelor a crescut nu datorită calității, ci datorită cererii speculative: participanții la program au cumpărat apartamente la prețuri umflate, ceea ce le-a sporit povara datoriilor. Unii dezvoltatori, profitând de cererea mare, au închiriat locuințe de calitate inferioară, cu încălcări ale standardelor sau fără nivelul corespunzător de finisare. În același timp, prețurile au rămas la nivelul locuințelor complete. Cumpărătorii adesea nu aveau suficiente informații despre statutul juridic al clădirilor, parametrii tehnici și condițiile de service”, notează Tărăburcă.
Potrivit expertului, „participanții la piața imobiliară, dorind să obțină un profit rapid pe fondul programului Prima Casă, au acționat în multe cazuri fără suficientă responsabilitate socială.”
„Drept urmare, s-a creat o piață supraîncălzită, cu așteptări umflate, publicitate falsă și o structură financiară instabilă pentru mii de familii tinere. Aceste acțiuni nu au fost întotdeauna ilegale, dar din punct de vedere economic și etic au subminat însăși ideea programului - locuințe accesibile și stabile pentru cetățeni. Pentru oameni, o astfel de plată în exces va fi un șoc financiar, sunt posibile întârzieri și neplăți. Vânzarea unei case este dificilă, refinanțarea unui credit este aproape imposibilă. O capcană cu un credit scump... Piața va reacționa nu doar cu un declin, ci cu o criză totală”, prezice Tărăburcă.