main logo
4495

Expert: Ce trebuie să știe moldovenii care vor să lanseze afaceri în UK

Zeci de mii de moldoveni plecați din țară s-au stabilit în Marea Britanie. Unii dintre ei aleg să-și dezvolte propriile afaceri și se confruntă cu întrebări ce țin de specificul legislației de business. Expertul în domeniul financiar Natalia Spicica, directorul companiei Koson Denarius Ltd, o moldoveancă stabilită la Londra, vine cu o serie de recomandări și soluții pentru conaționalii dornici să activeze în segmentul întreprinderilor mici și mijlocii.

Expert: Ce trebuie să știe moldovenii care vor să lanseze afaceri în UKFoto: omniapres.md

În ultimii trei ani, Natalia s-a specializat în contabilitatea din Marea Britanie, oferind servicii esențiale pentru afaceri, transmite Știri.md cu referire la omniapres.md.

Primul moment esențial este că regimul de taxe din Marea Britanie oferă companiilor mai multă flexibilitate, comparativ cu cel din Republica Moldova.

„În Marea Britanie, companiile nu sunt obligate prin lege să aibă un contabil. Cu toate acestea, dacă alegeți să vă faceți propria contabilitate, este esențial să completați declarațiile fiscale la timp și să vă asigurați că sunt exacte și actualizate. De asemenea, trebuie să cunoașteți politica fiscală britanică și să vă înregistrați la acele taxe care sunt obligatorii pentru domeniul de activitate pe care îl desfășoară compania Dvs.”, explică directorul Koson Denarius Ltd.

Expertul atrage atenția și asupra importanței respectării cerințelor legale.

„Dacă orice tip de declarație fiscală nu este prezentată la timp, HMRC (autoritatea fiscală britanică) va calcula penalitate pentru neprezentare. Dacă penalitatea nu este achitată, HMRC va calcula și % pentru fiecare lună de întârziere, până în momentul în care toată suma este achitată integral. În cazul unei eventuale verificări de la HMRC, dacă se depistează greșeli/erori în calcularea taxelor anterioare, autoritatea își rezervă dreptul de a sancționa sau a permite companiei să corecteze erorile. Aceasta depinde de gravitatea erorilor și de colaborarea businessului cu HMRC. Contabilitatea neagră și neachitarea taxelor atrag penalități foarte severe și se tratează ca evaziune fiscală. Una din cele mai dure sancțiuni poate fi interzicerea directorului de a deține pe viitor funcții de administrare (până la 10 ani)”, precizează Natalia Spicica.

Expertul prezintă și exemple de optimizare a plăților fiscale.

„Fiecare afacere are opțiunea de a alege dintre cele opt scheme diferite de TVA, acestea fiind concepute pentru a se potrivi diferitelor structuri de afaceri și niveluri de cifră de afaceri. Deși nu este obligatoriu să angajeze un contabil, antreprenorii trebuie să fie conștienți de responsabilitățile lor fiscale și să depună declarațiile fiscale la timp pentru a evita penalitățile impuse de HMRC. Un alt exemplu ține de plata profitului companiei la sfârșit de an. În Marea Britanie se aplică taxe diferențiate:

Până la 50.000 GBP (1.169,17 Leu moldovenesc) –  taxa pe profit este de 19%
Peste 250.000 GBP (5.845,86 Leu moldovenesc) – taxa pe profit este de 25%

Atunci când compania înregistrează un profit anual între 50.000 și 250.000 de lire sterline, administratorul poate solicita să plătească o taxă mai mică de 25%”, spune specialistul.

Natalia Spicica, director al Koson Denarius Ltd, are o vastă experiență de peste 22 de ani în domeniul financiar, având expertiză în audit intern, analiza financiară, prevenirea riscurilor și raportarea financiară. De asemenea, ea a acumulat cunoștințe valoroase în businessul internațional, colaborând cu companii cu renume precum IBM, SC Johnson și Orange în regiunea EMEA și în țările din fosta URSS.

Cu o abordare profesionistă și dedicată, Koson Denarius Ltd se dovedește a fi un partener valoros pentru antreprenorii moldoveni care își propun să reușească pe piața britanică. Compania oferă o gamă variată de servicii contabile, inclusiv deschiderea companiilor, calcularea și raportarea taxelor la HMRC, gestionarea salariilor și lichidarea companiilor. Compania are un portofoliu activ de 15 afaceri și sprijină aproximativ 30 de persoane care lucrează ca self-employed, acoperind domenii diverse precum construcții, saloane de înfrumusețare și cosmetologie.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării