main logo
3730

Euro atinge cel mai înalt nivel din noiembrie. Dolarul, în scădere

Euro a urcat vineri, 7 martie, la peste 1,085 dolari, atingând cel mai mare nivel din 5 noiembrie și îndreptându-se spre un câștig săptămânal de 4,6%, cea mai puternică performanță din martie 2009.

Euro atinge cel mai înalt nivel din noiembrie. Dolarul, în scădereImagine simbol

Săptămână trecută a fost una volatilă pe piața valutară, influențată în principal de incertitudinile legate de comerțul și creșterea economică a SUA, precum și de o schimbare majoră în Europa, unde cea mai mare economie a continentului vrea să renunțe la constrângerile fiscale pentru a stimula cheltuielile și a revigora creșterea, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.

O săptămână de cotitură

„Aceasta este o săptămână de cotitură… pentru că am trăit în ultimii ani o perioadă de excepționalism al dolarului și al creșterii economice din SUA”, a declarat pentru Reuters Kenneth Broux, director la Société Générale.

Astfel, cotația dolarului american a scăzut cu peste 3,5% în această săptămână, atingând cel mai mic nivel din noiembrie anul trecut.

De cealaltă parte, euro s-a apreciat cu peste 4,5%, înregistrând cel mai mare avans săptămânal din martie 2009.

Moneda unică a blocului comunitar era la cel mai ridicat nivel din noiembrie 2024 și a crescut vineri, 7 martie 2025, cu 0,6%, față de joi, ajungând la un curs de 1,085 dolari.

Din contră, cotațiile corporațiilor americane sunt în scădere. Donald Trump chiar a dat vina pe „globaliști” pentru intrarea pe roșu a bursei americane, deși acolo domină corporațiile din SUA.

„Dolarul a ieșit din grațiile pieței pe fondul incertitudinii”, afirmă Kieran Williams, director la InTouch Capital Markets.

Euro poate urca la 1,15 dolari

Reducerea dobânzii de către Banca Centrală Europeană într-o notă mai agresivă decât așteptările și randamentele în creștere ale obligațiunilor europene, pe fondul propunerii de cheltuieli masive a Germaniei, au contribuit la consolidarea monedei euro.

Astfel, principalele partide politice ale Germaniei au anunțat planuri de reformare a nivelului de îndatorare a țării, permițând creșterea cheltuielilor pentru apărare și o inițiativă de infrastructură de 500 de miliarde de euro menită să stimuleze creșterea economică. În plus, liderii europeni au convenit joi asupra unei creșteri semnificative a cheltuielilor pentru apărare pentru a consolida industria de apărare a Europei și a îmbunătăți capacitățile militare. 

Bloomberg notează că îndepărtarea Germaniei de decenii de austeritate fiscală este „o schimbare a jocului pentru comercianții de valută”.

Analiștii Bank of America și-au revizuit în scădere previziunile euro în urma anunțurilor din Germania, prognozând că moneda ar putea crește cu aproximativ 6% până la sfârșitul anului 2025, de la 1,10 dolari la 1,15 dolari.

„Pachetul fiscal german anunțat este un punct de cotitură pentru euro. […] În același timp, incertitudinea politică creează riscuri de scădere a creșterii economice din SUA”, subliniază experții băncii americane.

După sute de miliarde de euro în noi cheltuieli, Banca Centrală Europeană va avea mai puțină nevoie să reducă ratele pentru a stimula creșterea economică, potrivit analiștilor de la Brown Brothers Harriman.

O nouă amânare a taxelor vamale impuse Mexicului și Canadei, anunțată joi de președintele american, Donald Trump, nu a oferit prea multă alinare piețelor deja îngrijorate.

Această scutire de taxe expiră la 2 aprilie, dată la care Trump a declarat că va impune taxe vamale reciproce tuturor partenerilor comerciali ai SUA.

De notat că, pe piața internă a R. Moldova, cursul oficial al euro se menține aproape de nivelul de 19,50 lei, în timp ce dolarul a pierdut în doar o săptămână aproape 4%: de la 18,77 lei pe data de 3 martie, la 18,01 lei pe data de 10 martie. Acesta e cel mai mic nivel de la mijlocul lunii noiembrie 2024.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării