main logo
7031

Embargoul rusesc, șocul economic care a adus succes vinului moldovenesc

În primăvara anului 2006, R. Moldova s-a confruntat cu un șoc economic și diplomatic. Federația Rusă a instituit embargoul asupra vinurilor moldovenești, invocând motive de siguranță alimentară. Interdicția a afectat comerțul cu vin, deoarece aproape 80% din loturi erau exportate pe piața rusă.

Embargoul rusesc, șocul economic care a adus succes vinului moldovenescImagine simbol

Decizia radicală a Rusiei din 2006 a cauzat pierderi mari producătorilor. În schimb a devenit o premisă pentru orientarea spre piața europeană. În prezent, vinurile moldovenești sunt recunoscute la nivel internațional și sunt premiate la concursuri prestigioase, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Interzicerea importului de vinuri moldovenești a fost anunțată la 27 martie 2006 de către Ghenadi Onișcenko, șeful Serviciului rus pentru protecția consumatorului. Motivul deciziei a fost „calitatea nesatisfăcătoare” a vinului, în care ar fi fost depistate metale grele și pesticide.

Autoritățile de la Chișinău au prezentat probe de vin, care dezmințeau acuzațiile, și au calificat embargoul „șantaj economic”, o măsură politică, menită să pedepsească Moldova pentru orientarea proeuropeană și criticile la adresa prezenței ruse în regiunea transnistreană.

În septembrie 2013, cu doar câteva luni înainte ca Moldova să semneze Acordul de asociere cu Uniunea Europeană, Rusia a impus un nou embargou asupra vinurilor. Numai în anul 2014, pierderile vinificatorilor moldoveni au depășit două milioane de euro.

La inițiativa Comisiei Europene, Moldova a început să exporte vin în țările UE. Producătorii au pornit investițiile în modernizarea tehnologiilor de producere, pentru a corespunde standardelor de pe piața europeană. În 2013, Moldova a lansat brandul național „Wine of Moldova”.

Ponderea exporturilor de vin către UE a crescut de la 15% în 2014 la peste 60% în 2022, în timp ce exporturile către Rusia nici nu ajungeau la 10%.

Astfel, criza s-a transformat în oportunitate istorică. După 19 ani de la embargoul impus de Rusia, Moldova și-a dezvoltat imaginea de producător de vinuri calitative și a devenit cunoscută pentru soiurile autohtone.

În prezent, vinul moldovenesc este apreciat la renumite concursuri internaționale și este premiat cu sute de medalii. Numeroase festivaluri, în special Ziua Națională a Vinului, adună mii de turiști în Moldova.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării