main logo
534

Economist: Prețul la apartamente este acum de 3,4 ori mai mic decât acum 10 ani

Prețul la apartamente în municipiul Chișinău este în prezent în valoare reală de 3,4 ori mai mic decât acum zece ani.

Economist: Prețul la apartamente este mult mai mic decât acum 10 ani

Cel mai probabil „asistăm la stabilizarea pieței la limita de jos a prețurilor și pentru 2020 anticipăm o ușoară înviorare a prețurilor”, afirmă economistul Veaceslav Ioniță, informează Știri.md cu referire la Moldpres.

Formal, notează expertul, în zece ani prețul s-a redus de la 900 euro pentru un metru pătrat în trimestrul patru 2008 la 520 euro pentru un metru pătrat în trimestrul întâi 2019. Dacă se mai ține cont și de cursul valutar, atunci lucrurile practic nu s-au schimbat cu nimic, în 2008 apartamentul costa 12,3 mii lei per metru pătrat, iar în 2019 circa 10,1 mii lei.

Însă, în această perioadă, costurile în construcție și costul vieții s-a schimbat esențial. În ultimii zece ani, conform datelor oficiale ale Biroului Național de Statistică, costurile lucrărilor de construcții au crescut de 1,7 ori, în timp ce salariile s-au majorat de 2,6 ori. 

Astfel, pentru comparabilitatea datelor, este necesar de ajustat costul apartamentelor la valoarea euro din 2008, ținând cont de creșterea prețurilor și a salariilor. 

Economistul Ioniță afirmă că, astfel, în trimestrul întâi 2019, prețul apartamentelor a atins minimul istoric de 262 euro pe metru pătrat la valoarea euro din 2008.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării