Dolarul urcă, iar euro coboară: De ce dolarul este tot mai puternic
Vineri, 23 septembrie, dolarul a marcat o nouă apreciere în fața monedei unice europene, un euro ajungând să coste mai puțin de 0,97 dolari la bursele internaționale. De la începutul anului, dolarul a câștigat circa 17% față de euro.
Evoluțiile de pe piețele internaționale s-au reflectat și în cursuri mai mici pentru moneda europeană, la casele de schimb valutar din Republica Moldova și în cursul oficial de schimb, transmite Știri.md cu referire la Mold-street.com.
Euro cade sub nivelul de 19 lei
Astfel, pentru luni, 26 septembrie, cursul oficial al monedei unice este de 18,97 lei și cade sub nivelul de 19 lei, pentru prima dată de la mijlocul lunii august 2018. La casele de schimb valutar moneda europeană costă deja mai puțin de 18,80 lei.
În același timp, dolarul continuă să se aprecieze ajungând la un nivel de 19,45 lei. De la începutul anului, dolarul a câștigat mai mult de 9% față de leul moldovenesc și este la cel mai înalt curs din aprilie 2017.
De ce se apreciază dolarul?
Dolarul se apreciază, pentru că există o cerere mare de dolari, susține economistul Marcello Estevão într-o analiză pe blogul de la Banca Mondială.
„Perspectivele economice pentru majoritatea economiilor indică o încetinire majoră, iar Zona Euro se pregătește să intre în recesiune. De asemenea, războiul din Ucraina a indus un risc geopolitic masiv și volatilitate ridicată pe piețele financiare.
Mai mult, inflația ridicată din America a făcut ca FED (Rezerva Federală din SUA) să crească agresiv dobânzile, scumpind moneda americană.
Toate acestea determină o fugă a investitorilor spre siguranță, aceștia ieșind de pe piețele europene și optând pentru activele din SUA, care, evident, necesită dolari pentru cumpărare”, explică Marcello Estevão.
Economistul susține că nu este însă un fenomen nou, dar acest val de apreciere a dolarului american față de monedele statelor emergente a fost declanșat de invazia Ucrainei și este mai puternic decât cel din 2013 și evenimentele anterioare legate de conflict, care au implicat exportatorii de petrol.
În plus, piața continuă să se aștepte la creșteri rapide ale ratelor FED, iar primul efect e legat de îngrijorările privind datoria externă denominată în dolari în special a statelor sărace.
Datele Ministerului Finanțelor arată că, în primele 7 luni ale acestui an, datoria de stat internă și externă a Republicii Moldova a crescut cu doar 4% și constituie mai puțin de 30% din PIB, un nivel destul de mic comparativ cu alte state.
În același timp, datoria totală externă a Republicii Moldova era la finele lunii martie de aproape 9 miliarde de dolari, adică mai mult de 64% din PIB, din care doar 19 puncte procentuale (circa 2,7 miliarde de dolari) era datorie publice, restul era datorie privată.
Pentru comparație, Italia este a noua cea mai mare economie din lume și are datorii guvernamentale de 150% din PIB.
Ce va fi mai departe
Pe termen scurt, un dolar puternic influențează și comerțul. Bancnota verde domină tranzacțiile internaționale. O mare parte din mărfurile-cheie, cum ar fi petrolul, gazele, cerealele și alte materii prime, sunt cumpărate și vândute în special în dolari.
În consecință, un dolar puternic poate avea un impact major asupra prețurilor interne din diferite state, respectiv duce la creșterea inflației. Or, pe măsură ce dolarul se întărește, importurile devin scumpe (în termeni de monedă națională), forțând astfel firmele să își reducă investițiile sau să cheltuiască mai mult pe importuri esențiale, susține economistul Marcello Estevão.
Pe americani scumpirea dolarului îi ajută la inflație (prin scăderea prețurilor mărfurilor importate).
Un studiu realizat de Federal Reserve Bank a estimat că o creștere de 1% a dolarului scade, de obicei, prețurile de import cu 0,3% cumulat pe parcursul a șase luni. O parte din această scădere se regăsește în scăderea inflației. Așa că autoritățile SUA sunt foarte bucuroase de aprecierea monedei americane.
La iarnă euro poate coborî la 0,90 dolari
Dolarul mai puternic creează presiuni pentru ca Banca Centrală Europeană să își majoreze propriile rate ale dobânzilor, pentru a susține euro și a reduce costul importurilor, inclusiv al resurselor energetice.
Acest lucru va pune mai multă presiune asupra țărilor din zona euro cu un nivel ridicat de îndatorare. Italia, care este a noua cea mai mare economie din lume și are datorii guvernamentale de 150% din PIB, ar fi deosebit de greu de salvat dacă situația ar scăpa de sub control.
Anterior, analiștii de la Nomura au estimat că euro poate coborî până la 0,95 de dolari pe unitate. Calculele strategului valutar-șef de la Deutsche Bank au dat același rezultat. Nomura și UBS văd euro la 0,90 de dolari la iarnă, în cel mai rău scenariu.
Aceasta s-ar putea întâmpla, în special, în condițiile unei aprofundări a crizei energetice și a unei eventuale sistări a livrărilor de gaze din Rusia.