main logo
892

Dodon susține că portul Giurgiulești ar putea ajunge pe mâinile unui investitor rus

Preşedintele Igor Dodon susţine într-un interviu pentru cotidianul rus Kommersant că proprietarii Portului Internaţional Liber Giurgiuleşti ar fi în căutare de investitori sau parteneri.

Dodon: Portul Giurgiulești ar putea ajunge la un investitor rus

"În ceea ce privește portul Giurgiulești, acesta este un proiect complet privat, acolo sunt investitori privați. Știu că ei căutau investitori, căutau parteneri și cred că apariția unui investitor rus acolo în viitorul apropiat este destul de reală", a declarat preşedintele Igor Dodon pentru kommersant.ru, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.

Investiţiile au scăzut de 4 ori

El nu oferă alte detalii referitor la situaţia de la Portul Internaţional Liber Giurgiuleşti (PILG) şi motivele pentru care Danube Logistics SRL, investitor general și operator al portului ar căuta investitor sau parteneri.

În acelaşi timp datele Ministerului Economiei şi Infrastructurii atestă o scădere abruptă de circa patru ori a investiţiilor în PILG în anii 2017-2018 (1,2-1,3 milioane de dolari pe an), comparativ cu 2016 (5,2 milioane de dolari).

MEI nu oferă o explicaţie a acestei evoluţii, dar precizează până la finele anului 2018 investiţiile în PILG ar fi fost de circa 84 milioane de dolari, din care 50,5 milioane de dolari (60% din total) au fost efectuate de Danube Logistics SRL, iar 13,5 milioane dolari (16,1%) - Trans Cargo Terminal SRL (parte a grupului Trans-Oil/Aragvi al milionarului Vaja Jhashi).

De notat că în 2018 prin intermediul terminalelor fluviale ale Portului Internațional au fost transbordate 1,07 milioane tone de mărfuri diverse sau cu 12,6% mai mult decât în anul 2017. A fost primul an când prin port au fost transbordate mai mult de un milion de tone de mărfuri. În special produse petroliere, cereale şi oleaginoase, materiale de construcție, ulei, băuturi alcoolice etc.

Cine este beneficiarul final

Danube Logistics SRL din Moldova, a făcut parte iniţial din grupul Azpetrol (actualul Bemol) al omului de afaceri azer Rafiq Aliyev, dar după ce a fost întemniţat şi după o serie de tranzacţii a ajuns a fi deținută în întregime de compania olandeză Danube Logistics Holding BV. În acelaşi timp interesele economice sunt partajate cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Beneficiar final era până nu demult omul de afaceri Thomas Moser.

O investigaţie Mold-street.com arăta că Danube Logistics Holding BV este deținută de Danube Holding BV. Ambele au aceeași adresă - 1097 JB, Prins Bernhardplein 200 Amsterdam, Netherlands.

Fondator la Danube Holding BV este firma Thomo Invest Ltd din Cipru, care are ca administrator și proprietar subsidiara din Cipru a firmei Intertrust Director Services Ltd, un grup ce oferă servicii de consultanță pentru cei care își deschid firme în paradisuri fiscale. Unul dintre directori la Thomo Invest Ltd este Thomas Moser.

Mai adăugăm că din aprilie 2019, cea mai mare parte din activele PILG au fost ipotecate pentru un credit de 30 milioane de dolari acordat de firma britanică Intertrust Trustees Limited, care face parte din grupul Intertrust NV din Olanda.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării