main logo
3416

Din 2025, consumul energiei regenerabile în Moldova a crescut de 6 ori

Ponderea energiei regenerabile consumată pe 2 ianuarie în R. Moldova a ajuns la 15,31 la sută față de 12,42% pe 1 ianuarie și 6,85% pe 31 decembrie.

Din 2025, consumul energiei regenerabile în Moldova a crescut de 6 oriImagine simbol

Cantitatea de energie regenerabilă produsă în țară este folosită în scopuri interne, după ce exportul energiei verzi a fost interzis prin decizia CSE, transmite Știri.md cu referire la Moldova1.md.

Potrivit celulei de criză de la Guvern, pentru 2 ianuarie, întreg volumul necesar de energie electrică a fost acoperit din surse interne și importul din România, după ce, începând cu 1 ianuarie, R. Moldova nu mai primește energie de la Centrala de la Cuciurgan. O creștere de peste șase ori este înregistrată în cazul producției de energie din surse regenerabile.

Sâmbătă, consumul de energie va scădea cu 7-10%. Cele mai mari provocări sunt așteptate după sfârșitul sărbătorilor de iarnă

Energocom a făcut rezervările de capacități la hotarul cu România pentru a suplini necesarul de consum cu energie electrică al Republicii Moldova, parțial pe piața zilei următoare, parțial la licitațiile intrazilnice. Potrivit Energocom, de regulă, sâmbăta se înregistrează un consum mai redus de electricitate cu 7-10% față de o zi de lucru.

Capacitatea comercială la hotarul cu România este limitată pentru R. Moldova la 315 MW bandă (24 de ore din 24) din 650-800 MW necesari iarna. De aceea sunt organizate licitații suplimentare pentru rezervarea capacităților care nu sunt utilizate la alte hotare ale Ucrainei cu UE.

Astfel, pentru data de 4 ianuarie, consumul de energie electrică va fi acoperit de centralele de termoficare din Chișinău și Bălți, instalațiile de energie regenerabile locale, restul electricității va fi achiziționată din import și de pe bursă.

Cetățenii sunt îndemnați în continuare să consume eficient și rațional energia, în special, în orele de vârf 09:00-11:00 și 18:00-23:00, pentru a asigura în continuare stabilitatea sistemului energetic.

Pe malului stâng, MGRES/Centrala de la Cuciurgan a trecut la funcționarea pe cărbune și acoperă consumul de energie electrică necesar regiunii. Stocurile disponibile de cărbune ajung pentru o perioadă de 30-50 de zile. Poliția, serviciile medicale și serviciile de urgență sunt pregătite să ofere sprijin oamenilor care vor avea nevoie de ajutor.

Autoritățile centrale țin legătura constantă cu primarii localităților vizate de deconectări pentru schimb de informații despre situația din regiune.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării