main logo
491

Deficit de bani pentru alegeri, dar nu și pentru Prima Casă

Guvernul condus de premierul interimar Aureliu Ciocoi a găsit circa 10 milioane lei, din fondul de rezervă, pentru finanțarea suplimentară a programului de stat „Prima Casă”, la puțin timp după ce anunțase că nu poate aloca întreaga sumă pentru desfășurarea alegerilor anticipate.

Deficit de bani pentru alegeri, dar nu și pentru Prima CasăFoto: telegraph

Asta, după ce câteva săptămâni în urmă, premierul interimar susținea că în fondul de rezervă al Guvernului nu sunt suficiente mijloace pentru a finanța organizarea scrutinului parlamentar anticipat, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.

Finanțarea cererilor ar putea fi stopată

Ministerul Finanțelor argumentează necesitatea alocării sumei de 9,5 milioane lei, din fondul de rezervă, prin faptul că în urma analizei cererilor de compensare, aprobate pentru finanțare, doar pentru luna iunie 2021 se atestă o insuficiență de circa patru milioane lei. În opinia instituției citate, acest lucru „poate determina stoparea finanțării cererilor acceptate în Program și crearea condițiilor de neonorare de către beneficiari a obligației de plată către creditori și, respectiv, creșterea riscului de declarare a creditelor neperformante”.

Potrivit autorităților, în circumstanțele create „epuizarea alocațiilor pentru finanțarea programelor de compensare atrage după sine stoparea definitivă a acestora și creșterea riscului de apariție a creditelor neperformante în cadrul programului de stat „Prima Casă”, din cauza incapacității de plată a unor beneficiari”.

Totodată, apare riscul activării garanțiilor și transferul de resurse din bugetul de stat către băncile participante la program.

„Recuperarea mijloacelor financiare, transferate în calitate de garanții către băncile partener, va fi posibilă doar după executarea dreptului de ipotecă de către banca comercială și vânzarea imobilului ipotecat, procedura respectivă fiind una îndelungată și creează premise pentru blocarea temporară a mijloacelor financiare ce pot fi utilizate în finanțarea altor cheltuieli prioritare”, argumentează Ministerul Finanțelor.

Altfel spus, beneficiarii programului s-ar putea trezi cu portărelul la ușă.

860 de locuințe în 5 luni

În același timp, datele ministerului nu denotă o creștere explozivă a numărului cererilor de compensare, aprobate pentru finanțare în cadrul Programului Prima Casă.

Astfel, în decurs de trei ani, din aprilie 2018 și până pe 8 iunie 2021, prin intermediul programului au fost procurate doar 6.127 locuințe, în medie câte 2.000 pe an, în timp ce planul inițial era de la 5.000 la 10.000 de locuințe pe an.

De la începutul anului 2021, prin intermediul programului au fost procurate circa 860 de locuințe, ceea ce este de două ori mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut, dar mai puțin de aproape două ori decât în aceeași perioadă din 2019.

Bani puțini pentru Prima Casă

Reprezentanții Ministerului Finanțelor susțin că situația creată se datorează în special unei planificări proaste, la etapa elaborării a bugetului de stat pentru anul 2021, iar vinovată ar fi instituția condusă atunci de actualul șef al Serviciului Fiscal de Stat, Serghei Pușcuța, vicepremier în Guvernul lui Ion Chicu.

Un alt factor este lipsa de personal, care să se ocupe în mod special de acest program.

O soluție propusă la finele lunii mai spre aprobare Guvernului interimar este redistribuirea unor alocații aprobate în Legea bugetului de stat pentru anul 2021.

În acest sens, Ministerul Finanțelor a propus majorarea fondului de rezervă cu 25,2 milioane lei, în special din contul programului de subvenționare a locurilor de muncă (20 milioane lei), dar şi din alte surse.

În consecință, cu banii rămași și sumele redistribuite fondul de rezervă ar fi ajuns la circa 53 milioane lei, mijloace ce ar fi suficiente atât pentru alocarea a 9,5 milioane lei pentru Prima Casă, cât şi pentru alocarea tranșei a doua Comisiei Electorale Centrale pentru desfășurarea alegerilor.

Putem constata că problema nu este în lipsa de bani, ci în faptul că Executivul condus de Aureliu Ciocoi nu este convocat deja de două săptămâni, ca să voteze aceste proiecte. În consecință, putem constata că alocarea banilor este sabotată chiar de Guvern.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării