main logo
628

De la cea mai puțin vizitată țară la destinația TOP 10. Cum își surprinde Moldova turiștii

Dacă în 2014, publicațiile internaționale se refereau la Republica Moldova ca la „cea mai puțin vizitată destinație”, în doar patru ani, aceeași țară a ajuns una dintre destinațiile aflate în top 10 al acelorași publicații.

În top 10 destinații: Cum își surprinde Moldova turiștiiÎn top 10 destinații: Cum își surprinde Moldova turiștii

Ce s-a întâmplat în acești patru ani a explicat pentru natgeo.ro Diana Lazăr, vicepreședinta Proiectului pentru Competitivitate din Moldova finanțat de USAID și Guvernul Suediei.

Cum își surprinde Moldova turiștii

Moldova se pregătește constant pentru a-și surprinde turiștii, pentru a le prezenta ce are mai bun și mai reprezentativ. Republica Moldova prezintă o formă aparte de turism, este vorba de un turism bazat pe experiențe, care include turismul gastronomic și viticol, turismul rural, turismul de aventură.

În același timp, având o ofertă turistică vastă, avem crame magnifice care oferă și cazare, pensiuni rurale cu un aer deosebit, dar și hoteluri de lux cu excelente facilități. Eforturile noastre sunt continue, în fiecare zi ne dorim să devenim mai buni și să le prezentăm turiștilor noștri activități diverse.

De la “cea mai puțin vizitată destinație” în 2014, a ajuns la una din cele 10 destinații de top ale anului 2018. Ce s-a întâmplat în cei patru ani.

Da, într-adevăr, în urmă cu doar 4 ani, Republica Moldova era denumită “cea mai puțin vizitată destinație”. Totul a început prin crearea unui brand turistic de țară, numit „Pomul Vieții”, care să ne reprezinte, dar în același timp să ne diferențieze de toate celelalte destinații turistice din regiune. După care a urmat o strategie amplă de promovare a noului brand prin diverse campanii și activități, precum participarea la expozițiile internaționale de turism, organizarea vizitelor de presă, tururilor fotografice, dezvoltarea și diversificarea produsului turistic local.

Alte acțiuni întreprinse cuprind creșterea calității serviciilor de turism pentru a crea produse de turism bazat pe experiențe autentice, am renovat pensiunile rurale, am dublat numărul cramelor deschise pentru turiști, oferim constant training-uri hoteliere și acordăm susținere agențiilor de turism în dezvoltarea pachetelor pentru incoming. Nu în ultimul rând, colaborăm cu autoritățile publice în ameliorarea mediului de afaceri și a politicilor în domeniul turismului.

Evoluția se datorează eforturilor susținute ale tuturor membrilor industriei ospitaliere și a campaniilor de promovare la scară națională și internațională realizate prin intermediul Asociației Naționale de Turism Receptor din Moldova (ANTRIM) cu suportul strategic al Proiectului de Competitivitate din Moldova finanțat de USAID și Guvernul Suediei și Organizația de Promovare a Exporturilor și de Atragere a Investițiilor din Moldova.

Așa ajungem la campania „Fii Oaspetele Nostru”

Da, cea mai recentă campanie, intitulată „Fii Oaspetele Nostru”, a fost lansată la sfârșitul lunii noiembrie 2017 și va continua pe parcursul întregului an 2018, sub egida brandului de țară „Pomul Vieții”.

Campania a demonstrat un potențial mare de popularitate, dat fiind prezentarea unei imagini a Republicii Moldova pline de emoții și suflet. Spotul campaniei a fost difuzat pe canalele televizate și pe portalele online de știri. Campania s-a bucurat de o vizibilitate largă, cuprinzând mai multe segmente de audiență. Protagonistul spotului de prezentare este olandezul Roland Huisman care a fost asemănat de foarte mulți cu Brad Pitt. În decurs de 3 săptămâni de la lansarea spotului, acesta a acumulat pe rețelele de socializare peste 2,5 milioane de vizualizări, străbătând granițele Moldovei și ajungând în România, Polonia și Italia.

Însă acțiunile de promovare sunt numeroase și am vrea sa le extindem. De exemplu, dacă am tipări logo „Pomul Vieții” pe toate sticlele de vin care sunt exportate, am avea peste 67.000.000 de invitații de a ne vizita țara trimise la nivel mondial.

Cu ce începe un traseu prin Moldova

V-am recomanda un traseu care să înceapă prin vizitarea vinăriei Cricova, ce găzduiește o colecție impresionantă de vinuri și a fost declarată patrimoniu național. Aici pot fi regăsite și colecțiile de vin ale diferiților lideri mondiali, cum ar fi Angela Merkel, Jose Manuel Barosso și Donald Tusk.

După care traseul continuă spre rezervația cultural-naturală Orheiul Vechi, un muzeu în aer liber care reprezintă un sistem de monumente istorice și peisaje naturale. Acesta este format din multiple stânci calcaroase, peșteri spațioase și grote mici. Peisajul splendid și urmele civilizației vechi sunt impresionante. Tot aici, puteți savura un prânz gustos la una din pensiunile rurale din satele Butuceni sau Trebujeni.

După care, continuați traseul spre satul Curchi pentru a vizita Mănăstirea Curchi – una din cele mai însemnate monumente ale arhitecturii moldovenești din Basarabia. Iar spre final de zi faceți un popas la centrul meșteșugăresc Arta Rustică din satul Clișova Nouă, pentru a descoperi meșteșugul covorului basarabean, parte a tezaurului UNESCO.

Experiența de neratat pentru orice turist care ajunge în Moldova

Să interacționați cu localnicii: să participați la copt plăcinte sau ateliere de croșetat la Casa Părintească din Palanca spre exemplu, să descoperiți dansurile populare din sudul Moldovei, și nu în ultimul rând să gustați un vin de casă.

O altă idee ar fi să vizitați Moldova în luna iunie și mai exact în perioada în care are loc  DescOperă, un festival de muzică clasică în aer liber ce are loc la Orheiul Vechi, un loc deosebit ce urmează să fie inclus în patrimoniul UNESCO. În cadrul festivalului evoluează orchestra Filarmonicii din Moldova, condusă de dirijorul Friedrich Pfeiffer (Austria) sub regia lui Andrea Battistini (Italia).

Ce mâncăm și ce bem după un traseu lung

Deși Moldova este o țară mică ca și suprafață, aceleași bucate sunt preparate diferit în funcție de regiune. Cu siguranță ar trebui să încercați sarmalele preparate în satul Lalova la Hanul lui Hanganu, care vor fi cele mai mici sarmale pe care le-ați încercat vreodată, exact cât un vârf de deget.

De asemenea, nu puteți rata plăcinta miresei preparată la vinăria Et Cetera din satul Crocmaz. O zeama tradițională, urmată de o friptură cu mămăligă pot fi savurate la pensiunile rurale din satele Trebujeni și Butuceni, Orheiul Vechi. Iar la desert, recomandăm să încercați baba neagră preparată la vinăria Castel Mimi din satul Bulboaca.

Vinurile moldovenești sunt recunoscute la nivel mondial pentru gustul lor unic. În 2017, acestea au câștigat 284 de premii la concursuri internaționale. Terroir-ul, culturile expuse razelor soarelui, clima blândă din zona podgoriilor, conferă arome specifice vinurilor noastre. Purcari, Cricova, Gitana sunt doar câțiva dintre producătorii de vin din Moldova care trebuie neapărat degustați, alături de producătorii mici de vinuri.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării