main logo
1313

De ce investițiile statului în economie au scăzut în 2024

Volumul investițiilor în active imobilizate în anul 2024 a însumat circa 35,2 miliarde de lei și s-a majorat cu 7,9%, față de anul 2023, arată datele Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării (MDED).

De ce investițiile statului în economie au scăzut în 2024Foto: mold-street.com

Potrivit MDED, această creștere a fost determinată, în general, de evoluția pozitivă a investițiilor finanțate din sursele proprii ale agenților economici, care au înregistrat o creștere semnificativă cu 14,8%, ajungând la o pondere de 60,8% din total, după declinul continuu din anii 2022-2023, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.

Investițiile private cresc, cele ale statului scad

Această situație este explicată de promovarea politicilor de stimulare a investițiilor și în special prin introducerea cotei 0% la venitul întreprinderilor direcționat spre investiții, susține Ministerul Economiei.

Datele MDED relevă că investițiile finanțate din împrumuturi interne (11,4% în total) s-au majorat cu 32,2%, contribuind cu +3 p.p. la evoluția totală a investițiilor. Au crescut și investițiile finanțate din sursele străine (+33,6%), cât și din fondul rutier (+8,1%).

Pe de altă parte, investițiile finanțate din împrumuturi externe și din sursele bugetului public național au fost în diminuare. Ultimele s-au diminuat după un salt cu 38% din anul 2023.

Astfel investițiile publice (din bugetul de stat și bugetele locale) s-au diminuat semnificativ (cu 16,3%), având o cotă de doar 14,1%, fiind constrânse de posibilitățile bugetare limitate și fiind caracterizate de un grad redus de implementare a proiectelor investiționale comparativ cu anul precedent.

Investițiile finanțate din împrumuturi externe își continuă scăderea din ultimii ani, micșorându-se în 2024 cu circa 34%, ele fiind o sursă importantă de finanțare și sunt orientate preponderent în infrastructura publică. Datele MDED denotă că față de 2022 ele s-au diminuat la jumătate

În anul 2024, după sursele de finanțare, investițiile au înregistrat următoarele evoluții:

  • 21,38 miliarde de lei - surse proprii ale agenților economici
  • 4,96 miliarde de lei - bugetul de stat și bugetele UAT
  • 4,02 miliarde lei - credite și împrumuturi interne;
  • 1,61 miliarde lei - surse străine:
  • 1,36 miliarde lei - fondul rutier:
  • 1,32 miliarde lei - credite și împrumuturi externe
  • 0,46 miliarde lei – alte surse.

Investițiile în construcții ocupă 45,7% din volumul total

Pe categorii de active, anul trecut s-au majorat investițiile practic în toate tipurile de active: în clădiri rezidențiale și cele nerezidențiale, mașini și utilaje, mijloace de transport, terenuri etc. Doar investițiile în construcții inginerești și imobilizări necorporale au fost în diminuare.

Investițiile în construcții, care ocupă 45,7% din volumul total al investițiilor, s-au diminuat în anul 2024 cu 0,9%, evoluție condiționată de scăderea investițiilor în construcțiile inginerești (-15,1%) finanțate atât din surse publice, cât și din împrumuturile organizațiilor internaționale.

Totodată, scăderea ratelor de dobândă la credite pentru imobil a determinat creșterea investițiilor în clădiri rezidențiale (+20,4%) și în clădiri nerezidențiale (+3,6%).

Datele MDED mai arată că investițiile în mașini și utilaje, care au o importanță semnificativă pentru economie, s-au majorat cu 14,7% și au constituit circa 11 miliarde de lei.

De asemenea, au crescut semnificativ investițiile în terenuri (+41,7%), dar acestea au un volum mic de doar 1,92 miliarde de lei.

Potrivit MDED, factorii principali care au influențat activitatea investițională în anul 2024 au fost: incertitudinile în rândul investitorilor create de războiul din Ucraina; capacități reduse de implementare a proiectelor investiționale în infrastructura publică; promovarea politicilor de stimulare a investițiilor; îmbunătățirea condițiilor de creditare.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării