main logo
690

Datoriile Apă-Canal Chișinău au crescut la 575 milioane de lei în patru ani

Din 2018 până în 2021, datoriile istorice ale Apă-Canal Chișinău s-au majorat de la 221 la 575 de milioane de lei.

Datoriile Apă-Canal Chișinău au crescut la 575 milioane de lei în 4 aniFoto: Știri.md

O mare parte dintre ele sunt datorii față de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Banca Europeană de Investiții, care depășeau 512 milioane de lei în 2021. În patru ani, Apă-Canal Chișinău a cheltuit peste 160 de milioane de lei pentru rambursarea creditelor față de aceste bănci și pentru dobânzi, transmite Știri.md, cu referire la IPN.

Europa Liberă a studiat zeci de rapoarte financiare și de audit ale Apă-Canal Chișinău din ultimii șapte ani, pentru a vedea cum a ajuns întreprinderea municipală într-o situație financiară precară. Fosta directoare, Irina Gutnic, recunoaște că anume împrumuturile contractate în 2013 au adus întreprinderea într-o situație financiară dificilă. Anul trecut, ea spunea că asemenea credite ar trebui să fie încheiate la nivel de Guvern sau, cel puțin, la nivel de municipalitate, și nu de întreprindere. Condițiile impuse de bănci nu puteau fi respectate de întreprindere. În primul rând, din cauză că una dintre condiții ține de ajustarea tarifului.

Principalul motiv din care aceste cheltuieli nu pot fi justificate constă în faptul că multe proiecte investiționale încă nu au fost date în exploatare, au explicat într-o discuție cu Europa Liberă mai mulți foști membri ai consiliului de administrare al întreprinderii.

Apă-Canal Chișinău a împrumutat de la BERD și BEI 56 de milioane de euro sau peste un miliard de lei. Din acești bani, întreprinderea urma să doteze echipele de intervenție cu echipamente moderne, ceea ce ar fi ajutat la detectarea și lichidarea rapidă a scurgerilor și să-și modernizeze rețelele.

Conform rapoartelor întreprinderii, din 2016 până în 2021, s-a reușit reabilitarea a doar 154 de kilometri de țevi, ceea ce constituie 2,53% din lungimea totală a țevilor pe care le are în gestiune sau 5,04% din acele rețele cheltuielile pentru gestiunea cărora pot fi incluse în tarif. Doar în 2 ani (2017-2018), numărul avariilor și cazurilor de scurgere din rețelele de apă și canalizare a ajuns la 46 692.

De-a lungul anilor, avariile și scurgerile au dat bătăi de cap nu doar consumatorilor, dar și întreprinderii. Din 2017 până în 2021, Apă-Canal Chișinău a ratat venituri de peste 1,1 miliarde de lei din cauza pierderilor din rețelele sale. Ultimul raport de audit publicat, pentru anul 2021, pune la îndoială capacitatea întreprinderii de a-și continua activitatea, menționează Europa Liberă.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării