main logo
338

Datoria statului față de Banca Națională constituie 15,14 miliarde lei

Pe 28 februarie 2019 datoria de stat internă față de Banca Națională a Moldovei (BNM) constituia 15,144 miliarde de lei, rămânând la acelaşi nivel de la finele lunii octombrie 2018, arată o notă informativă a autorităţii bancare.

Datoria statului față de BNM constituie 15,14 miliarde lei

Comparativ cu finele anului 2017, această datorie s-a diminuat cu aproximativ 210 milioane de lei, adică cu doar 1,4%, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.

Potrivit BNM, "diminuarea datoriei de stat interne față de BNM are loc prin răscumpărarea de către Ministerul Finanțelor a valorilor mobiliare de stat scadente, în limitele indicate în Legea bugetului de stat pe anul respectiv, sau prin răscumpărări anticipate".

Datoria statului față de BNM este constituită din două componente. Prima o reprezintă Valorile Mobiliare de Stat (bonuri de trezorerie emise cu scont și obligațiuni de stat cu scadențе de până la 3 ani) obținute în portofoliul BNM în urma convertirii în anii 1998 și 2008 a împrumuturilor acordate anterior Guvernului de către Banca Națională.

Aici suma ce urmează a fi rambursată este de peste 2,06 miliarde de lei şi rămâne neschimbată de mai mult timp, iar rata medie a dobânzii este de 4,83%, în creştere nesemnificativă (0,27 puncte procentuale) faţă de situaţia de acum patru luni, dar în scădere cu un punct procentual faţă situaţia de la finele anului 2017.

Grosul datoriei de stat interne faţă de BNM îl formează însă obligațiunile de stat emise în octombrie 2016 în vederea executării obligațiilor Ministerului Finanțelor rezultante din garanțiile de stat acordate de Guvernele Leancă şi Gaburici în noiembrie 2014 şi martie 2015 pentru a astupa gaura formată ca urmare a fraudei bancare de la cele trei bănci (Banca de Economii, Unibank şi Banca Socială) din cadrul ShorHolding, controlat de Ilan Şor, condamnat de prima instanţă la şapte ani de închisoare.

Valoarea datoriei formate în urma acesteia este de peste 13,08 miliarde de lei, la acelaşi nivel cu situaţia de la finele lunii octombrie, dar cu 210 milioane lei mai puţin decât era la finele anului 2017.

Potrivit BNM aceste obligațiuni de stat au scadențe de 1-9 ani şi de 10-25 de ani. Cele cu scadențe de 1-9 ani au fost emise cu rata cuponului de 1,4 % anual, iar cele cu scadențe de 10-25 ani - cu rata cuponului de 5,3% anual. Cupoanele trebuie să fie achitate o dată la jumătate de an.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării