Daniel Vodă: Rusia lovește economic din nou, fără motiv, R. Moldova
Din nou, fără motiv, Rusia lovește economic Republica Moldova. De această dată, blochează transportatorii moldoveni. Federația Rusă a aplicat transportatorilor din Republica Moldova restricții în transportul rutier internațional de mărfuri. Asta înseamnă că firmelor noastre moldovenești li se interzice livrarea de mărfuri în Rusia, iar transportatorii noștri stau blocați la vamă, spune purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă.

Această decizie este unilaterală, lovește în transportatorii moldoveni și arată atitudinea negativă clară din partea Rusiei de a dăuna economiei moldovenești. Decizia părții ruse vine pe fundalul unei perioade în care partea rusă a refuzat constant să participe la discuții tehnice sau să respecte înțelegerile anterioare, indică sursa citată, transmite Știri.md cu referire la moldpres.md.
Pentru a proteja interesele transportatorilor moldoveni, autoritățile noastre au întreprins mai multe acțiuni concrete.
„S-au transmis oficialilor ruși cereri repetate pentru respectarea cotelor de autorizații pentru transportul internațional existente, precum și suplimentarea acestora. Au avut loc discuții la nivel diplomatic. Au insistat pe convocarea Comisiei mixte moldo-ruse în domeniul transporturilor, așa cum este prevăzut în acordurile bilaterale — solicitare la care partea rusă a refuzat să răspundă”, punctează purtătorul de cuvânt al Cabinetului de miniştri.
Potrivit acestuia, Federația Rusă, cu părere de rău, nu respectă angajamentele și continuă să folosească relațiile comerciale ca instrumente de presiune politică, care sunt contrare declarațiilor publice de simpatie față de poporul Republicii Moldova.
„La modul concret, decizia Rusiei afectează 115 transportatori, care dețin autorizații, și se răsfrânge inclusiv asupra exportatorilor care contractează transportatorii. Aceasta va determina agenții economici din Republica Moldova să se orienteze către alte piețe, unde există predictibilitate și respectarea regulilor. Pentru a crește și diversifica exporturile, Republica Moldova a intensificat cooperarea cu alte piețe și a consolidat rutele alternative prin Uniunea Europeană, Caucaz și Asia Centrală, pentru ca firmele noastre să nu depindă de decizii politice arbitrare. Un exemplu este Acordul de liberalizare a transportului rutier de mărfuri cu UE, în vigoare din iunie 2022, cu acces la o piață predictibilă”, menţionează Vodă.
Autoritățile Republicii Moldova asigură că vor continua să apere interesele companiilor moldovenești și sunt în căutare de soluții alternative pentru agenții economici, precum parteneriatele cu alte state și organizații internaționale.
În anul 2024, ponderea Federației Ruse în total comerț este de 2,6% din valoarea comerțului total, dintre care la export – 3,3% și import – 2,3%. Valoarea comerțului exterior al Republicii Moldova cu Federația Rusă a înregistrat în anul 2024, suma de 326,2 milioane de dolari SUA, dintre care exportul - 117,7 milioane de de dolari și importul – 208,5 milioane de dolari SUA.
În ultimii douăzeci de ani, Rusia a impus cel puțin șapte interdicții asupra produselor moldovenești:
- 2006: embargo pe vinurile moldovenești; 2013: embargo pe produse vinicole, invocând neîndeplinirea cerințelor de siguranță;
- 2014: interdicție privind furnizarea de conserve de fructe și legume, motivată de nerespectarea legislației ruse;
- 2014: embargo pe importul de fructe (mere, pere, gutui, caise, cireșe, piersici, nectarine, prune) din Republica Moldova, din cauza unor presupuse încălcări în furnizare și controale;
- 2014: suspendarea nemotivată importurilor de carne din Republica Moldova, în urma unei inspecții; 2022: suspendarea temporară a importului de fructe și legume din aproape toate raioanele Republicii Moldova;
- 2023: embargo complet asupra importului de fructe și legume din țara noastră.