main logo
508

Cum vor fi efectuate controalele pe teren la bănci de către BNM

Pe 14 decembrie 2018 a intrat în vigoare noul regulament aprobat de Banca Națională a Moldovei (BNM) privind efectuarea controalelor pe teren (inspecţiile) la bănci, conform celor mai bune practici de supraveghere.

Cum vor fi efectuate controalele pe teren la bănci de către BNM

Potrivit BNM, actul normativ are drept scop asigurarea unui proces bine definit și transparent, prin informarea băncilor cu privire la etapele, termenele și principiile de desfășurare a controalelor pe teren, precum și drepturile și obligațiile părților implicate, transmite Știri.md cu referire la Mold-Street.

Prevederile regulamentului promovează comunicarea permanentă între organele de conducere, personalul cu funcții-cheie ale băncii și membrii echipei de control.

Controlul pe teren este un instrument foarte important în supravegherea bancară. Băncile sunt inspectate pentru o evaluare cuprinzătoare privind expunerea la risc, modelul de afaceri, guvernanța și controlul intern, în special cu accent pe aspectul practic. De asemenea, în timpul controalelor pe teren este evaluată calitatea rapoartelor prudențiale prezentate la BNM.

Documentul prevede că în funcție de domeniul de aplicare, controalele la bănci pot fi:

complexe - care cuprind un spectru de riscuri sau domenii (direcții) de activitate ale băncii, pentru o anumită perioadă a activității băncii, oferind o imagine generală a băncii la un moment dat; 

tematice – care cuprind anumite domenii (direcții) ale activității băncii, anumite riscuri sau anumită problemă sau în anumite subdiviziuni structurale (sucursale, reprezentanțe, agenții) ale băncii, pentru anumită perioadă a activității băncii.

Inspecţiile pot fi planificate sau inopinante. Ultimele se inițiază ca reacție la un eveniment sau incident ce poate avea un impact semnificativ asupra profilului de risc al băncii și prin care se justifică o acțiune de supraveghere imediată, sau în cazul obținerii informației care indică asupra comiterii de încălcări ale legilor şi actelor normative ale BNM, tăinuirea de informații despre operațiunile efectuate de bancă și/sau situația financiară reală, alte acțiuni analogice ilegale în bancă, etc.

Administraţia BNM susţine că noile prevederi vor contribui la o mai eficientă supraveghere pe teren a băncilor și vin în continuarea acțiunilor întreprinse de BNM pentru consolidarea sectorului bancar.

În Republica Moldova sunt 11 bănci comerciale şi toate au fost supuse în ultimii 2-3 ani unor controale complexe, care au dus la samcţionarea unor bancheri şi la transparentizarea structurii de acţionariat.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării