main logo
3155

Cum va afecta noul tarif vamal al SUA R. Moldova? Ce spun exportatorii

Majorarea de la 10% la 25% a tarifelor vamale impuse de Statele Unite pentru produsele din Republica Moldova a stârnit îngrijorare printre exportatori. Decizia administrației americane, venită după revizuirea regimului comercial acordat anterior, riscă să afecteze serios exporturile moldovenești, în special din sectorul vinicol și cel al sucurilor concentrate.

Cum va afecta noul tarif vamal al SUA R. Moldova? Ce spun exportatoriiImagine simbol

Combinatul „Cricova”, unul dintre cei mai importanți exportatori de vinuri, a trimis anul trecut aproximativ jumătate de milion de sticle de vin spumant în SUA, generând venituri de circa 750.000 de dolari. Directorul general, Sorin Maslo, a declarat jurnaliștilor de la Europalibera.org că piața americană reprezintă 10% din totalul exporturilor companiei și că abandonarea acesteia nu este o opțiune. Totuși, el menționează că va fi dificil să compenseze pierderile prin alte piețe, transmite Știri.md.

„Nu cred că există o piață neexplorată care să ne aștepte produsele. Din cauza taxelor impuse de către SUA, va crește concurența și pe celelalte piețe”, a spus Sorin Maslo.

Asociația „Moldova Fruct”, care reunește circa 250 de producători și exportatori, a cerut autorităților să renegocieze tariful vamal cu SUA.

Președintele Asociației, Vitalie Gorincioi, susține că exportatorii de sucuri concentrate vor fi direct afectați: „Este o lovitură puternică. Exportatorii se vor reorienta, bineînțeles, dar nu prea este unde. În plus, creșterea taxei ar putea duce la majorarea prețurilor de achiziție a fructelor.”

Un alt jucător afectat este Orhei-Vit, care exportă sucuri, gemuri și semifabricate în aproximativ zece state americane. Vânzările anuale în SUA se ridică la 3-5 milioane de dolari, iar directorul companiei, Boris Efimov, avertizează că noile tarife îi scot din competiție.

„Alte țări au negociat tarife de 10%. Noi avem o diferență de 15% și devenim necompetitivi. Dacă nu se iau măsuri urgente, în câteva luni produsele moldovenești vor dispărea de pe rafturile din SUA”, a spus Boris Efimov.

Deși tarifele vizate se aplică bunurilor, nu serviciilor, și sectorul IT ar putea resimți efecte colaterale, afirmă Marina Bzovîi, directoarea Moldova IT Park: „Dacă clienții americani vor avea pierderi, vor reduce investițiile în inovații și dezvoltare, iar unele contracte IT vor fi anulate”.

În 2024, SUA s-au situat pe locul 14 în topul partenerilor comerciali ai R. Moldova, cu o pondere de 2,5% din totalul schimburilor comerciale. Totuși, exporturile către SUA au scăzut cu 40% în ultimele luni, în ciuda diversității produselor exportate – de la vinuri și sucuri, la articole din plastic, textile și produse de panificație.

De menționat că, după anunțul SUA de majorare a tarifelor vamale, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Doina Nistor, a declarat că autoritățile de la Chișinău vor continua dialogul cu partenerii americani și cu mediul de afaceri local, pentru a menține competitivitatea produselor moldovenești.

Totodată, ea a menționat că Guvernul caută piețe alternative, în special în Uniunea Europeană, unde sunt deja exportate trei din patru produse moldovenești, indică datele oficiale.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării