Cum își propune Republica Moldova să-și consolideze economia
Deși Republica Moldova traversează o perioadă economică dificilă, cu o creștere a PIB-ului de doar 0,1% în 2024, anumite sectoare-cheie încep să dea semne de revigorare și pot deveni motoare de dezvoltare durabilă, susține ministra Dezvoltării Economice și Digitalizării, Doina Nistor.

„Ucraina a avut cea mai mare scădere în timpul războiului, deci creșterea de acum este parțial o revenire. La fel și în cazul nostru, dar, totuși, principala cauză a descreșterii PIB-ului a fost seceta din agricultură, este un factor ce nu ține de controlul nostru direct. Pentru anul în curs, încă așteptăm cifre clare. Vom vedea ce recoltă vom avea și care va fi creșterea în sectorul serviciilor, un domeniu în plină expansiune”, a declarat Doina Nistor, în cadrul unei emisiuni, transmite Știri.md cu referire la moldova1.md.
În pofida acestor dificultăți, economia națională își restructurează treptat prioritățile. Serviciile și sectorul IT înregistrează creșteri spectaculoase, iar trendul este pozitiv, subliniază ministra.
„Sectorul IT a crescut exponențial în ultimii ani, ajungând de la 2,6 milioane de dolari la peste 700 de milioane. Este una dintre cele mai dinamice ramuri ale economiei noastre”, a adăugat ea.
În același timp, autoritățile pregătesc investiții în formarea competențelor digitale, în special în domeniul inteligenței artificiale. Recent, a fost aprobat un proiect de lege pentru dezvoltarea Moldova Hightech Park, un parc tehnologic care va conecta IT-ul cu sectoare strategice precum agricultura și medicina.
„Noi nu ne propunem doar să creștem sectorul IT, ci să-l integrăm în întreaga economie, să devenim mai competitivi în domenii tradiționale prin tehnologie și inovație”, a afirmat Doina Nistor.
Ministra Economiei subliniază că, chiar dacă cifrele actuale par modeste, trendul investițiilor, sprijinul pentru companii și orientarea către valoare adăugată ar putea oferi Republicii Moldova un cadru stabil pentru redresare economică.
Produsul Intern Brut (PIB) al Republicii Moldova a scăzut cu 1,2% în primul trimestru din 2025, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, arată datele publicate pe 16 iunie de Biroul Național de Statistică. Scăderea a fost motivată în special de problemele din comerțul cu bunuri: exporturile s-au redus cu 19%, în timp ce importurile au crescut cu 21%.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, această tendință reflectă atât reducerea cererii externe, cât și impactul secetei din vara anului 2024 asupra agriculturii și industriei.