main logo
3470

Cultivă ciuperci într-o mină: Politica magazinelor descurajează afacerea

Ciupercile sunt considerate o cultură de nișă în Republica Moldova. Puțini se aventurează să inițieze o afacere pe acest segment.

Cultivă ciuperci într-o mină: Politica magazinelor descurajează afacerea

Sergiu Cichir este unul dintre primii antreprenori care a decis să investească în producerea ciupercilor de tip Pleurotus, transmite Știri.md cu referire la jurnaltv.md

A creat condiții pentru creșterea ciupercilor într-o mină de calcar.

Totuși, așa cum pandemia, dar și seceta au lovit în multe afaceri profitabile, producătorul susține că nu a fost ocolit nici el.

Și-a sistat activitatea pentru o perioadă de șase luni și a redus considerabil numărul angajaților, pentru a evita ruinarea afacerii.

De mai bine de 3 ani, Sergiu Cichir cultivă ciuperci Pleurotus într-o mină de calcar din satul Făurești, municipiul Chișinău.

Concurența e mică pe acest segment și tehnologia e unică: în saci de polielitilenă, producătorul adaugă miceliu, paie și coji de floarea-soarelui.

Sergiu Cichir, producător de ciuperci: "De exemplu, în sac, familia dată va fi comercializat în 7 zile, iar în acesta peste 10 zile, dar acest lucru ne permite să avem o vânzare sistematică și zilnică pe piață. Procesul e foarte complicat și la orice etapă poți să dai greș și, automat, se răsfrânge asupra cantității."

Condițiile epidemiologice l-au determinat să reducă din cantitățile de ciuperci cultivate.

Sergiu Cichir, producător de ciuperci: "Comercializarea s-a produs întotdeauna la piața, piața angro, la magazine, sectorul HORECA, peste tot.

Sectorul HORECA practic nu mai folosește produsul, dar era un segment foarte mare în perioada de vară, când comercializam în jur de 60 % pentru acest sector.

Din cauza secetei, când nu am avut multe paie, când 70% din toate podgoriile au ars și paiul s-a scumpit foarte tare, situația cu coaja de răsărită e aceeași și din material care era foarte ieftin s-a scumpit foarte mult."

O altă problemă invocată de antreprenor este politica magazinelor față de producători.

Sergiu Cichir, producător de ciuperci: "Pleurotusul să-l aduci de peste hotare este practic imposibil, pentru că este foarte fragil și nu ajunge în starea de a fi comercializat. Atârnarea magazinelor față de noi, producătorii, noi suntem nevoiți ca cu produsul nostru să cerșim un loc pe raft și să încercăm să comercializăm.

Condițiile sunt foarte drastice. Procentele de comercializare sunt foarte mari, aducem un produs care să fie rentabil pentru consumatori, ca el să aibă posibilitate să îl procure, prețul se îngroașă, iar produsul nu este unul dintre cele mai rentabile.

Când cumpărătorul se uită că ciupearca e mai scumpă decât carnea el va cumpăra carne, că ciupearca nu este consum de primă necesitate."

Prețul de piață al unui kilogram de ciuperci Pleurotus variază între 30-35 lei.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării