main logo
1538

Cu ce tarif vom ieși din această iarnă: Șeful MoldovaGaz, despre prognozele pentru 2023

Șeful MoldovaGaz, Vadim Ceban, susține că la moment nu poate oferi anumite prognoze referitor la micșorarea tarifului la gaz până la sfârşitul sezonului rece, dar speră la o stabilitate pe piață.

Cu ce tarif vom ieși din iarnă: Ceban, despre prognozele pentru 2023Colaj: Știri.md

„Totuși, trăim într-o criză. Nu cunosc care va fi evoluția, dar așteptăm. Vedem ce va fi în februarie, sperăm că în primul rând să fie stabilitate pe piața”, a declarat Vadim Ceban, într-un interviu pentru Unimedia, transmite Știri.md. 

„Eu sper ca să fie o stabilitate mai bună sau mai evidentă pe piețe, și respectiv, și posibilitatea de de a procura anumite cantități de gaze, să fie disponibile la prețuri convenabile, fie Energocom, Moldovagaz, fie alți furnizori, pentru că piața este liberă.

Dar nu pot da acum prognoze. Totuși, trăim într-o criză. În sectorul gazelor naturale eu vad reducerea consumului, în primul rând de unele întreprinderi industriale. Acest lucru permite înțelegerea, că probabil, anumite sectoarea vor intra sau deja au intrat în recesiune.

În primul trimestru, cel puțin eu nu văd anumite elemente care ar arăta o creștere, va fi o recesiune. Vom vedea care va fi situația în a 2-a jumătate a anului, dar aici totul va depinde cum vom aborda problemele și cum vom prioritiza obiectivele pentru anul acesta. Mă refer nu doar la companii ci și la nivel de guvern. Trebuie să fie o vizibilitate foarte clară la nivel, inclusiv politic.

În acest caz, statul trebuie sa i-a un rol de lider, anume ce ține de obiectele de infrastructură și acele proiecte care au fost anunțate în energetică, să urmeze. Este un plan destul de ambițios. Dacă acele proiecte vor avea un dinamism, așa cum s-a anunțat, atunci da, acesta va fi un imbold pentru dezvoltarea economiei”, a declarat șeful MoldovaGaz, în cadrul interviului.

„Sper, că totuși a 2-a jumătate a anului va fi mai optimistă decât prima. E greu de presupus, traderii sunt în așteptare, nimeni nu scoate volume în vânzare. Unii spun că prețurile se vor stabiliza la cele care sunt acum, până la o mie de dolari. 600-700 de dolari pe piață, acum ne dă un preț de 800-900 de dolari la hotar. La procurare, în tarif e prevăzut un preț de 926 de dolari, pentru că noi avem componenta tarifară de 6,53 lei - componentă de devieri, care sunt prea mari. Dacă am scoate, am recupera mai repede, atunci și tariful ar fi mai jos”, a mai adăugat Vadim Ceban.

la data de 27 ianuarie 2023, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a venit cu o reacție urmare a interesului sporit al populației și al dezbaterilor apărute în spațiul public referitor la existența premiselor de scădere a prețurilor reglementate pentru furnizarea gazelor naturale pentru consumatorii finali.

Președintele Platformei DA, Dinu Plîngău anunță că este „profund dezamăgit de prestația de ieri și răspunsurile oferite” de către ministrul Infrastructurii Andrei Spînu la situația din domeniul energetic. „În plină criză, cheltuim gaz la preț de 1500 $, când pe piață e de două ori mai ieftin”, a declarat Plîngău.

Primarul capitalei, Ion Ceban, a întrebat Guvernul de ce nu este revizuit tariful la gaz, dacă la bursa prețul e de 600 de dolari. „Noi continuăm să procurăm 1000 de m³ cu un preț de până la 1300 de dolari, iar prețul pentru 1 m3 rămâne să coste în factură aproape 30 de lei cu TVA”, afirmă Ceban.

Fostul vicepreședinte al Parlamentului, Alexandr Slusari, susține că declarațiile ministrului Andrei Spînu privind consumarea gazului cumpărat la un preț scump „au trecut toate linii roșie”. „În plină iarnă și la consum maximal, voi propuneți populației și industriei, care supraviețuiește din greu, gaz la preț final de peste 1500 dolari pentru o mie m3, pe când prețuri de piață variază între 600 și 700 dolari. Este o crimă împotriva economiei Republicii Moldova”, a declarat Slusari.

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, consideră că începând cu luna februarie consumatorii ar putea plăti cu 10% mai puțin pentru un metru cub de gaze naturale.

Prețul de achiziție a gazelor naturale furnizate de Gazprom în luna ianuarie a fost 1.230 de dolari pentru o mie metri cubi.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării