Criza de gaze în Transnistria, tot mai probabilă? Răspunsul lui Parlicov
Ministrul Energiei, Victor Parlicov, afirmă că R. Moldova se confruntă cu o incertitudine majoră în privința livrărilor de gaze pe malul stâng al Nistrului, avertizând că situația ar putea duce la o criză energetică.

În cadrul unei conferințe de presă, Parlicov a declarat că nu este clar dacă malul stâng al Nistrului va primi gaze sau în ce cantități, începând cu 1 ianuarie 2025, transmite Știri.md.
„Nu avem certitudinea că malul stâng va primi gaze sau în ce cantități, după luna ianuarie. Este posibil ca livrările să fie limitate, iar în scenariul cel mai pesimist, regiunile din stânga Nistrului ar putea rămâne complet fără gaze”, a spus Parlicov.
Ministrul a subliniat că, pentru a depăși această problemă, este esențial ajutorul partenerilor internaționali.
„Fără sprijinul extern, nu vom reuși să gestionăm această criză. Dacă livrările sunt întrerupte complet, ar putea apărea o criză majoră în regiunea transnistreană, iar livrările limitate vor ajuta doar să mențină o oarecare stabilitate", a mai adăugat el.
În acest context, Parlicov a menționat că autoritățile de la Chișinău continuă să caute soluții și alternative pentru asigurarea necesarului de energie în regiune, dar rămân dependente de evoluțiile geopolitice și de sprijinul internațional.
Știri.md amintește că, pe 26 noiembrie, Moldovagaz a depus o cerere la ANRE prin care a cerut o majorare a tarifului pentru gaz cu peste patru lei. Întreprinderea solicită un tarif de 17 lei și 46 de bani cu TVA inclus. În prezent, acesta este de 13 lei și 12 bani. Moldovagaz motivează cererea de ajustare a tarifului prin creșterea prețului de achiziție cu șapte la sută. Mai exact, este vorba de un preț mediu de peste 520 de dolari pentru o mie de metri cubi.
Solicitarea a venit la o zi după ce ministrul Energiei, Victor Parlicov, a avut o întrevedere cu președintele Gazprom, Alexei Miller, la Sankt-Petersburg, unde au discutat despre livrările de gaze naturale în Republica Moldova în baza contractului existent după 1 ianuarie, în special în cazul în care tranzitul prin Ucraina este întrerupt.
Citește și:
Parlicov dezvăluie ce a vorbit cu șeful Gazprom la Sankt-Petersburg