Creşterea iepurilor - idee de afacere profitabilă
Exact un an în urmă jurnaliștii de la ziarul Expresul scriau despre o mini-fermă de iepuri din gospodăria lui Nicolae Rabacu din Bumbăta, Ungheni, ce număra 200 de capete. „Am văzut că la Bumbăta se muncește mult.

Vom încerca să-l susținem pe Nicolae Rabacu, să obținem finanțări externe din proiecte”, spunea atunci Petru Vizitiu, coordonator de proiect la Centrul de Consultanță și Școlarizare în Agricultură ACSA Ungheni.
Astăzi, acea mini-fermă a devenit de nerecunoscut. Timp de un an, Nicolae Rabacu a reușit să dubleze numărul de iepuri, să arendeze o încăpere mai mare ca să înceapă amenajarea unei ferme, conform standardelor actuale. În această perioadă, fermierul a beneficiat, din partea ACSA Ungheni, de consultanță, dar și de un suport material în valoare de circa 25.000 de lei, pentru procurarea materialului necesar la confecționarea cuștilor pentru animale.
„Nicolae Rabacu a reușit să ne demonstreze că ferma lui este un model nu doar în raion, dar și în republică”, a declarat pentru „Expresul” Petru Vizitiu. Potrivit lui, proprietarul fermei de iepuri din Bumbăta nu a stat cu mâna întinsă după ajutoare, ci a investit și banii proprii. Numai pentru mărunțitorul de cereale și granulatorul furajelor pentru hrana animalelor, a cheltuit 122.000 de lei, iar construcția a 45 de cuști l-a costat 54.000 de lei.
Acum, cunicultorul planifică să-și extindă ferma până la 1.700 de iepuri și, în acest sens, să amenajeze încă trei rânduri a câte 45 de cuști.
Vestea despre afacerea lui a ajuns şi până la urechile președintelui Asociației crescătorilor de iepuri și nutrii din R.Moldova, Victor Efros. Acesta, la inițiativa ACSA Ungheni, s-a aflat recent în vizită la ferma lui Nicolae Rabacu.
„Am considerat că Victor Efros va avea ce vedea la Bumbăta, va avea ce să-i spună lui Nicolae Rabacu, dar și altor fermieri din raion, interesați de creșterea iepurilor”, a explicat Petru Vizitiu.
Oaspetele chişinăuean a apreciat cele văzute, accentuînd că crearea unei mini-ferme de iepuri este o idee bună, mai ales că cererea la carnea de iepure este în continuă creștere. Întâlnirea cu președintele Asociației crescătorilor de iepuri și nutrii, precum şi tema abordată „Creșterea iepurilor de casă după tehnologia semiintensivă”, a fost pentru mulți fermieri din raion o lecție bună.