main logo
455

Creșterea economiei: Ministerul de resort, mai optimist decât FMI

Economia Republicii Moldova va înregistra în acest an o creștere de 2% față de 2024, arată varianta preliminară a prognozei pe termen mediu 2025-2028, publicată de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării (MDED). Astfel, PIB-ul nominal al Republicii Moldova va constitui în acest an 351 miliarde lei.

Creșterea economiei: Ministerul de resort, mai optimist decât FMIImagine simbol

Este o prognoză mult mai optimistă decât cele făcute recent de Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială, care estimează pentru 2025 o creştere economică mai mică de un procent pentru Republica Moldova, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.

Totuşi aceasta este mai pesimistă decât prognoza luată în calcul la adoptarea bugetului de stat pentru 2024, care prevedea o creştere a PIB cu 3% în 2025.

Totodată au fost revizuite în scădere şi prognozele de creştere pentru următorii trei ani: 2,4% în 2026, 2,8% în 2027 şi 3% - în 2028. 

O lună şi ceva în urmă vicepremiera Doina Nistor a făcut o prognoză mult mai optimistă, afirmând că până în 2028, Republica Moldova va înregistra o creştere economică mai mare de 5%, graţie noului Plan de creştere economică finanţat de Uniunea Europeană.

Potrivit Ministerului Economiei, avansul economiei în anul 2025 va fi susţinut de o serie de factori pozitivi, printre care "redresarea sectorului agricol, dinamica favorabilă a serviciilor orientate spre export, relansarea investițiilor private și măsurile de sprijin pentru dezvoltarea economică prevăzute în Planul de Creștere Economică a Moldovei".

Astfel după un an marcat de secetă severă, se preconizează o redresare parțială a sectorului agricol, cu o creștere estimată la circa 14%.

"Această evoluție pozitivă nu va fi determinată exclusiv de recuperarea producției vegetale, ci și de contribuția tot mai importantă a sectorului zootehnic", precizează MDED. Cu toate acestea, persistența incertitudinilor legate de condițiile climatice reprezintă în continuare un factor de risc major, care ar putea influența negativ atât volumul, cât și calitatea producției agricole.

Sectorul industrial este prognozat să revină şi el pe un trend crescător în 2025, cu o creștere estimată de 2,5–3%, susținută în mare măsură de majorarea capacității de producție ca urmare a investițiilor realizate în 2024.

MDED estimează că în 2025 exporturile de mărfuri se vor majora cu circa 8%, susținute în principal de revigorarea sectorului agricol după seceta severă din 2024, ceea ce va impulsiona livrările externe de produse agroalimentare, în special către piețele din Uniunea Europeană. Totuşi nu va putea fi recuperată prăbuşirea din 2023 şi 2024. Pe de altă parte importurile vor continua să crească majorând şi mai tare deficitul comercial care va trece de 5,5 miliarde de dolari 

Estimările MDED mai arată că investițiile în active imobilizate ar urma să crească cu peste 3%, iar salariul nominal mediu lunar este prognozat să ajungă la 15.800 lei – cu 12,57 peste nivelul din 2024, dar salariul real ar urma să crească cu doar 5%.

Rata medie anuală a inflației ar urma să fie de7,1%, iar cursul mediu de schimb al dolarului este prognozat la 18,81 lei, ceva mai mic decât nivelul din 2023 – 18,83 lei pentru un dolar.

Amintim că, anul trecut, economia țării a înregistrat o creștere de doar 0,1%, în special ca urmare a scăderii producției agricole cu 14,6% față de 2023.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării