Cota dolarului creşte: Moneda americană domină în plăţile internaţionale
Ponderea euro în decontările internaționale este în scădere pentru al doilea an consecutiv, în timp ce cererea pentru dolar, dimpotrivă, a crescut considerabil, potrivit datelor sistemului internațional SWIFT, care au fost analizate de agenţia rusă RIA Novosti.

Astfel, conform rezultatelor din decembrie 2022, ponderea monedei euro a fost de 36,34%, în scădere cu 0,31 puncte procentuale pe parcursul anului trecut. Euro pierde teren pentru al doilea an consecutiv: doar în această perioadă cota a scăzut cu 0,36 puncte procentuale, transmite Știri.md cu referire la Mold-street.com.
Dolarul, dimpotrivă, crește în mod constant, înregistrând o creștere de 1,38 puncte procentuale în ultimul an. Și în doar doi ani, cererea de dolar pentru decontări internaționale a crescut cu 3,16 puncte procentuale, la 41,89%, scrie RIA Novosti.
Împreună cele două monede deţin o cotă de 78,25% din piaţa plăţilor internaţionale.
De asemenea, între primele cinci monede populare în decembrie 2022 s-au aflat și lira sterlină (locul trei), yenul japonez (locul patru) și yuanul chinezesc (locul cinci).
Mai mult, pozițiile lor în clasament nu s-au schimbat de-a lungul anului.
Ponderea lirei sterline comparativ cu anul 2021 a scăzut cu 0,42 puncte procentuale, a yenului japonez - cu 0,71 puncte procentuale, în schimb popularitatea yuanului chinezesc a crescut cu 0,27 puncte procentuale.
Datele publicate de publicaţia rusă arată că tentativele de dedolarizare, adică de limitare a tranzacțiilor în dolari şi trecere a Rusiei, Chinei, Iranului, Turciei şi a altor state la tranzacţii în comerţul său internaţional, folosind alte valute, nu dau deocamdată rezultate notabile.
Evoluţiile slabe ale lirei turceşti şi rublei ruseşti reprezintă o dovadă solidă a cât de mult pot răni o economie sancţiunile occidentale.
De notat că realizarea de tranzacţii într-un număr de monede naţionale la nivel internaţional nu mai constituie o problemă odată cu dezvoltarea tehnologiei. Problema este însă că monedele pot fi extrem de volatile, stabilitatea fiind unul dintre avantajele oferite de dolar importatorilor şi exportatorilor
Totuşi, pentru a se proteja, din ce în ce mai multe ţări, chiar şi cele care nu sunt afectate de sancţiuni americane, vor continua tentativele de a renunţa treptat la a folosi dolarul şi se vor baza tot mai mult pe parteneri cu care vor încheia acorduri de utilizare a monedelor proprii, susţin specialiştii.