Cooperarea bilaterală, discutată de Anca Dragu cu ambasadoarea Franței
Guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei, Anca Dragu, a avut astăzi, 2 aprilie, o întrevedere cu ambasadoarea Franței în Republica Moldova, Dominique Waag. Discuțiile au vizat situația macroeconomică, cooperarea bilaterală și rolul activ al băncii centrale în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova.

Guvernatoarea a subliniat angajamentul BNM de a urmări îndeaproape evoluțiile economice interne și externe și capacitatea de a interveni prin măsurile de politică monetară în menținerea stabilității financiare. Totodată, a evidențiat impactul pozitiv al armonizării cadrului legislativ cu standardele UE, transmite Știri.md.
„Reformele realizate în acest proces au contribuit la consolidarea cadrului de reglementare și la perfecționarea mecanismelor de evaluare și supraveghere în sectorul financiar,” a precizat Anca Dragu.
Totodată, șefa băncii centrale a reamintit progresul marcat de includerea recentă a Republicii Moldova în Zona Unică de Plăți în Euro (SEPA), subliniind că această reușită reflectă angajamentul ferm al țării de a avansa constant pe calea integrării europene.
La fel, guvernatoarea BNM a evidențiat cooperarea tot mai intensă cu Banca Franței.
„Memorandumul de înțelegere dintre cele două instituții, semnat la începutul acestui an, generează deja rezultate tangibile în domenii strategice, precum asistența tehnică acordată BNM privind gestionarea numerarului, digitalizarea proceselor operaționale și modernizarea infrastructurii IT. Investiția în dezvoltarea capacităților instituționale înseamnă consolidarea competențelor necesare pentru a susține dezvolta o economie sustenabilă, rezilientă și pe deplin integrată în spațiul european”, a subliniat Anca Dragu.
În acest context, Anca Dragu a apreciat deschiderea Franței pentru extinderea cooperării bilaterale și sprijinul constant pentru dezvoltarea Republicii Moldova.
La întrevedere au participat și reprezentanți ai misiunilor economice din cadrul Ambasadelor Franței de la Atena și, respectiv, București.
Recent, o delegație a BNM, condusă de guvernatoarea Anca Dragu, s-a aflat într-o vizită oficială în Franța, cu scopul consolidării relațiilor bilaterale și extinderii cooperării în contextul aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană. „În parcursul său european, Republica Moldova are nevoie de parteneri de încredere, iar Franța reprezintă un model de excelență,” a conchis guvernatoarea BNM.
Republica Moldova și Franța au stabilit relații diplomatice în anul 1992, dezvoltând de atunci parteneriate în multiple domenii: economie, știință, apărare, investiții, agricultură, transporturi și altele.