main logo
638

Contract de 100 de milioane de lei, semnat de o întreprindere de stat cu pierderi uriaşe

Filiala din România a gigantului german Siemens va reabilita 14 stații de transformatoare de tensiune medie pe întreg teritoriul Republicii Moldova în cadrul unui amplu proiect, finanțat de Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

Întreprinderea cu pierderi uriașe care a semnat un contract de milioaneUn nou contract de o sută de milioane lei semnat cu pierderi uriaşe

Contractul de reabilitare a fost semnat cu întreprinderea de Stat Moldelectrica, care a selectat prin concurs executantul proiectului, iar valoarea lucrărilor şi utilajelor este de circa cinci milioane euro (peste 100 de milioane lei), scrie mold-street.com.

Va creşte fiabilitatea alimentării consumatorilor cu energie

Acest contract este cel mai amplu proiect de reabilitare de staţii de transformare de tensiune medie realizat de Siemens şi urmează a fi finalizat în doi ani de la începerea lucrărilor, care vor demara în al doilea trimestru al anului 2018.

”Prin implementarea acestui contract, Moldelectrica va mări fiabilitatea alimentării consumatorilor stațiilor reconstruite, de aceea are certitudinea că Siemens, companie cu o istorie îndelungată în energetică, va face față provocărilor acestui proiect și va implementa tehnologii performante în Republica Moldova”, a declarat Ghennadi Dimov, director general al Moldelectrica.

În schimb Petru Ruşeţ, country division lead energy management în cadrul Siemens România şi Republica Moldova s-a arătat încrezător că acest proiect este doar un prim pas pentru industria energetică din Republica Moldova.

De notat că la întreţinerea întreprinderii Moldelectrica se află 183 de staţii electrice cu tensiunea de 35 kV şi mai mult, respectiv reabilitarea va cuprinde doar 6-7% din aceste instalaţii.

În acelaşi timp în prezent Moldelectrica are anunţat un alt concurs, dar deja pentru lucrările de reconstrucţie a patru substații de tensiune înaltă: 110/35/10 kV Căușeni, 110/10 kV Otaci, 330/110/35 kV Chișinău și 400/110 kV Vulcănești.

De unde vin banii

Toate aceste lucrări sunt finanţate dintr-un împrumut de circa 43 de milioane de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Banca Europeană de Investiții (BEI), la care se adaugă un grant de nouă milioane de dolari acordat de Facilitatea de Investiții pentru Vecinătate a UE (NIF) în cadrul Proiectului de reabilitare a rețelei de transport a Moldelectrica.

Proiectul face parte din planul Republicii Moldova de integrare regională a rețelei de energie electrică. Împreună cu Operatorul Sistemului de transport ucrainean, Moldelectrica a prezentat încă 12 ani în urmă cererea pentru aderarea la ENTSO-E și sincronizarea cu rețeaua de transport europeană.

Moldelectrica gestionează rețeaua de transport a energiei electrice și asigură dispeceratul sistemului. Ea a beneficiat în ultimii 15 ani de împrumuturi de zeci de milioane de dolari pentru modernizarea utilajelor de la BERD și Banca Mondială, dar continuă să raporteze pierderi uriașe.

De exemplu în anul 2015, Moldelectrica a înregistrat pierderi de circa jumătate de miliard de lei, de trei ori mai mari ca în anul 2014. În 2016 graţie actualizării tarifelor de către ANRE, Moldelectrica a obţinut un profit de 5,6 milioane lei, după patru ani de pierderi uriaşe.

În aceste condiţii nu este clar de unde va lua bani întreprinderea pentru a rambursa creditele de câteva zeci de milioane euro.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării