main logo
420

Compania Ukrmet, dispusă să reia livrările de fier către uzina de la Rîbniţa

Cea mai mare companie de colectare a fierului vechi din Ucraina "Ukrmet" ar putea relua livrările de fier vechi către Uzina Metalurgică de la Rîbniţa.

Compania Ukrmet, dispusă să reia livrările către uzina de la Rîbniţa

Potrivit agenţiei Infotag cu referire a presa ucraineană, despre aceasta a declarat jurnaliştilor preşedintele consiliului de observatori al companiei Constantin Bass, transmite Știri.md.

"Dacă vom începe furnizările, acestea vor fi efectuate din regiunile Odesa sau Vinniţa, care sunt cele mai aproape de această întreprindere", a explicat el, subliniind că atâta timp cât în privinţa uzinei erau aplicate sancţiunile, "Ukrmet" nu a furnizat metal întreprinderii

La rândul său, conducerea uzinei şi-a anunţat intenţia de a reveni la poziţiile anterioare pe piaţa ucraineană.

"Avem planuri destul de clare pentru a lucra cu agenţii ucraineni, deoarece piaţa este foarte bine cunoscută metalurgiştilor. În mai au început exporturile către piaţa ucraineană, iar apoi vom ajunge la poziţiile pe care le putem ocupa liber pe piaţa ucraineană. Ridicarea sancţiunilor va permite uzinei să-şi sporească vânzările", a declarat ministrul dezvoltării economice al autoproclamatei RMN, Serghei Obolonik.

În acelaşi timp, el a menţionat că Ucraina a ridicat sancţiunile la importul producţiei de la uzina de la Rîbniţa, însă taxa de export a fierului vechi (58%) rămâne în vigoare.

După cum a informat anterior Infotag, în mai 2018, uzina a fost inclusă în lista de sancţiuni a Ucrainei, la iniţiativa Asociaţiei întreprinderilor metalurgice "Ukrmetallurgprom", care a propus interzicerea exportului de fier uzat în Transnistria, deoarece întreprinderea transnistreană, folosind în procesul de producţie gaz rusesc şi energie electrică aproape gratis, exportă laminate la preţuri dumping. Sancţiunile au fost introduse pentru o perioadă de trei ani sub formă de "blocare a activelor, restricţionarea operaţiunilor comerciale, prevenirea retragerii capitalului din Ucraina, suspendarea executării angajamentelor economice şi financiare, precum şi interzicerea achiziţiilor publice". La sfârşitul lunii martie curent, sancţiunile au fost ridicate. S-a constatat că acest lucru a avut loc datorită implicării premie rului Moldovei, vicepreşedintelui Partidului Democrat, Pavel Filip.

Uzina Metalurgică de la Râbniţa a fost construită în 1985 şi până în prezent rămâne a fi una dintre cele mai moderne întreprinderi metalurgice de pe teritoriul fostei URSS. 

Uzina este specializată în prelucrarea metalelor grele. Capacităţile sale permit producerea a circa 1 milion de tone de oţel şi tot atâta laminate. În 2018, uzina a produs aproape 502,9 mii tone de oţel şi 497,9 mii tone de laminate, devenind cel mai mare consumator de fier vechi din Ucraina.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării