main logo
497

CNSF propune guvernului negocieri pentru vânzarea Moldindconbank

Comitetul Național de Stabilitate Financiară (CNSF), reunit astăzi în ședință, a propus guvernului să înceapă negocieri cu potențialul achizitor al pachetului unic în mărime de 63,89 la sută din acțiunile Moldindconbank, pentru facilitarea tranzacției conform Legii privind administrarea și deetatizarea proprietății publice.

CNSF propune guvernului negocieri pentru vânzarea MoldindconbankCNSF propune guvernului negocieri pentru vânzărea Moldindconbank

Aceeași procedură, care corespunde bunelor practici din țările europene, a fost aplicată în anul 2018 și în cazul unui pachet de acțiuni al Moldova-Agroindbank, transmite Știri.md cu referire la Moldpres

Forma de tranzacționare prin intermediul statului reprezintă și o bună protecție a viitorului investitor, consideră Banca Națională a Moldovei (BNM). BNM precizează că procedura este aplicată, ținându-se cont de faptul că Moldindconbank este o bancă de importanță sistemică. Totodată, investitorul potențial și-a manifestat interesul într-o perioadă oportună pentru bancă, după ce pe data de 18 ianuarie 2019, BNM a efectuat ultima extindere permisă de lege cu încă trei luni a termenului de înstrăinare a acestor acțiuni. Astfel, vânzarea pachetului unic vizat „va avea loc în beneficiul activității Moldindconbank și dezvoltării ulterioare a acesteia”, se menționează într-un comunicat al BNM.

Comitetul executiv al BNM a aprobat, la 22 ianuarie, hotărârea privind permisiunea prealabilă pentru achiziționarea de către „DOVERIE UNITED-HOLDING AD” a pachetului de 63,89 la sută din acțiunile Moldindconbank. Una din cele mai importante companii din Bulgaria își propune să vină la Moldindconbank cu o echipă de manageri care au o experiență internațională bogată în domeniul bancar. În luna septembrie 2017, compania a mai obținut o permisiune prealabilă a BNM pentru achiziționarea unui pachet de acțiuni la o altă bancă licențiată din Republica Moldova, însă „din motive obiective acea tranzacție nu a avut loc”.

Moldindconbank „va continua să funcționeze în regim normal, oferind toate serviciile, inclusiv cele legate de operațiunile cu depozitele, de creditare și decontări”.

BNM a obligat în 2016 un grup de acționari ai Moldindconbank,  care au acționat concertat, și au achiziționat o cotă substanțială în capitalul social al băncii în mărime de 63.89 la sută, fără a dispune de permisiunea prealabilă scrisă a Băncii Naționale, să înstrăineze în termen de 3 luni acțiunile achiziționate. Deoarece acțiunile menționate nu au fost înstrăinate în termenele stabilite, acestea au fost anulate și emise altele noi, în conformitate cu prevederile Legii privind piața de capital, care au fost expuse de mai multe ori la vânzare la Bursa de Valori a Moldovei.

La începutul lunii octombrie 2018, Consorțiul internațional de investitori (Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Invalda INVL, Horizon Capital) a devenit proprietarul pachetului de 41.09 la sută din acțiunile Moldova-Agroindbank, deținute anterior de două grupuri de acționari, care le-au achiziționat fără permisiunea BNM. Consorțiul a câștigat licitația și a semnat contractul de vânzare-cumpărare cu Agenția Proprietății Publice, în numele Guvernului Republicii Moldova.

Pachete de acțiuni ale altor două bănci urmează să fie vândute, după ce la 11 ianuarie 2019 BNM a anunțat că a suspendat drepturile unor acționari la FinComBank (36 la sută din acțiuni) și Energbank (53 la sută). În ambele cazuri Banca Națională a constatat activitatea concertată a unor grupuri de acționari care au achiziționat cote substanțiale din capitalul social, fără permisiunea prealabilă scrisă a BNM. Urmare a deciziei băncii centrale, acționarii vizați trebuie, conform legii, să înstrăineze acțiunile deținute în capitalul social al băncii.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării