main logo
3527

Circa 1.400 de euro pentru m²: Cum au evoluat prețurile la locuințe în trimestrul trei

La finele trimestrului III din 2024, prețul de ofertă pentru bunurile imobile rezidențiale din municipiul Chișinău a înregistrat o creștere modestă comparativ cu situația din trimestrul precedent, susține Banca Națională a Moldovei (BNM).

Circa 1.400 de euro pentru m²: Cum au evoluat prețurile la locuințeFoto: știri.md/Imagine simbol

Potrivit BNM, indicele prețului bunurilor imobile rezidențiale (RPPI), în trimestrul trei al acestui an, a înregistrat valoarea de 166,6 la sută, fiind în creștere cu 0,4 la sută față de trimestrul II 2024 și cu 18,5 la sută față de trimestrul III 2023, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.

Creștere cu 18,8 la sută față de trimestrul III 2023

Indicele RPPI aferent prețului de ofertă pentru bunurile imobile prezentate pe piața primară a înregistrat valoarea de 175,9 la sută, fiind practic neschimbat față de trimestrul II 2024, în același timp fiind în creștere cu 18,8 la sută față de trimestrul III 2023.

Indicele RPPI aferent prețului de ofertă pentru bunurile imobile din cadrul pieței secundare a înregistrat valoarea de 160,6 la sută, fiind în creștere cu 0,5 la sută față de trimestrul II 2024 și cu 18,4 la sută față de trimestrul III 2023. 

De notat că toate agențiile imobiliare au raportat o creștere semnificativă (cu 10-20%) a prețurilor la apartamentele din Chișinău în primele nouă luni ale anului 2024.

Un metru pătrat a ajuns la circa 1.370 de euro

Potrivit agenției Acces Imobil, în primele nouă luni ale acestui an, prețul mediu al unui metru pătrat de spațiu locativ a ajuns la circa 1.370 de euro, în timp ce anul trecut a fost de 1.070 de euro.

În opinia specialiștilor, această majorare a prețurilor se datorează în special unei oferte reduse de apartamente pe piața imobiliară din Capitală.

Potrivit BNM, indicele prețului imobilului rezidențial (RPPI) reprezintă o măsură a evoluției prețului bunurilor imobile rezidențiale din Chișinău.

Un indice fiabil al prețului bunurilor imobile este esențial pentru analiza evoluțiilor și riscurilor asociate pieței imobiliare, precum și pentru descrierea gradului de interconectare dintre piața imobiliară și a gradului de soliditate financiară, susține autoritatea bancară.

Actualmente, acoperirea indicelui RPPI este limitată la municipiul Chișinău. Totodată, indicele reflectă evoluțiile din cadrul pieței primare (bunuri imobile tranzacționate pentru prima dată) și pieței secundare (bunuri imobile deja existente pe piață). Subindicii pentru piața primară și piața secundară sunt agregați prin ponderarea în baza datelor privind numărul de tranzacții oferite de către Departamentul Cadastru al Agenției Servicii Publice.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării