main logo
1270

Cine va realiza auditul de la Moldovagaz: Ce reprezintă firmele

Agenția Proprietății Publice a semnat contractul de achiziționare a serviciilor de audit financiar și juridic independent al datoriei Moldovagaz față de Gazprom și Factoring-Finance cu companiile Wikborg Rein Advokatfirma AS din Norvegia și Forensic Risk Alliance & Co din Marea Britanie.

Cine va realiza auditul de la Moldovagaz: Ce reprezintă firmeleFoto: știri.md

Astfel, cele două companii se obligă să facă auditul datoriilor la gazele livrate Republicii Moldova, malul drept, până pe 30 ianuarie 2023, transmite Știri.md cu referire la Mold-street.com.

Contractul a fost atribuit prin procedura de negocieri directe, în urma dispoziției Comisiei Situații Excepționale din 13.07.2022, precizează APP. 

Ce reprezintă firmele

Wikborg Rein este o firmă internațională de avocatură cu sediul central în Oslo și birouri în Bergen, Londra, Singapore și Shanghai.

Datele publice relevă că este una dintre cele mai respectabile firme de avocatură din Norvegia şi are o istorie 100 de ani, iar avocații Wikborg Rein reprezintă peste 23 de naționalități.

Firma se laudă cu o echipă de avocați englezi, precum și avocați chinezi și singaporezi în birourile internaționale. 

Domenii principale de practică sunt gestionarea activelor, piețele de capital, China, proprietatea comercială, concurenţă, conformitate și management al crizelor, protejarea datelor, taxe, arbitraj internaţional dar şi litigiile privind gazele.

Forensic Risk Alliance este o companie britanică (cu extindere internațională) de consultanță specializată în analiza datelor contabile criminalistice și eDiscovery.

Potrivit informaţiilor de pe pagina Web, experţii companiei au lucrat din 1999, la multe dintre principalele investigații internaționale de corupție și fraudă transfrontaliere atât în SUA, cât și în Europa, oferind marilor corporații globale și firme de avocatură o combinație de servicii de contabilitate criminalistică, guvernanță a datelor și consultanță în conformitate.

Forensic Risk Alliance oferă expertiză extinsă în domeniul confidențialității, transferului și protecției datelor multi-jurisdicționale pentru a-i ajuta pe clienții noștri să-și atingă obiectivele cu conformitate, litigii și investigații.

Datele publice relevă că ambele companii nu au avut până acuma contracte şi activităţi în Republica Moldova.

Ce prevede protocolul cu Gazprom

Amintim că, pe 29 octombrie 2021, Moldovagaz și Gazprom au semnat Anexa nr.19 la contractul de livrare a gazelor naturale și au prelungit contractul semnat, la finele anului 2006, încă pe 5 ani.

În timpul procesului de negociere, ambele părți au discutat și au convenit că, cel târziu până la 1 mai 2022, Moldovagaz și Gazprom semnează un acord privind stingerea datoriei Moldovagaz față de Gazprom și Factoring Finance pentru gazele livrate consumatorilor de pe malul drept, presupunând rambursarea datoriei în termen de 5 ani, luând în considerare și dobânzi penalizatoare.

Totodată, protocolul semnat cu Gazprom prevede că, înainte de încheierea acordului privind stingerea datoriei, partea moldovenească efectuează un audit independent al datoriei Moldovagaz față de Gazprom și Factoring Finance, pentru gazele livrate consumatorilor de pe malul drept al Nistrului în perioada 1993-2021.

Se mai prevede că raportul final de audit va fi coordonat cu Consiliul de Observatori al Moldovagaz.

În ianuarie 2022, APP a anunțat tenderul pentru selectarea companiei pentru efectuarea unui audit independent al datoriei Moldovagaz față de Gazprom și Factoring-Finance, dar la el nu au dat năvală companii de audit internaționale.

La tender a existat un participant din România: Asocierea dintre Ceausescu & Partners SRL, Ceausescu M.Leonardo Petre - Cabinet de Avocat şi Nicolae Alexandru - Cabinet de Avocat.

Lider al asocierii era firma Ceausescu & Partners SRL din Constanța, România, deţinută de Andrea Ceauşescu (60%) şi Leonardo Petre Ceauşescu (40%).  Conform actelor depuse, această asociere era gata să facă auditul datoriei, depunând o ofertă de preț de 828.240 euro sau 16.746.350 lei (cu TVA).

Asocierea anunța că „în cadrul a 30 de zile de la semnarea contractului se va prezenta raportul preliminar, iar în decurs de 15 zile de la primirea observațiilor
Guvernului și Moldovagaz, Auditorul va prezenta un raport final”, potrivit ofertei publicate.

Oferta asocierii respective, însă, a fost incompletă şi respectiv nu avea cum să fie acceptată. Or, ea nu era însoţită şi de o garanţie bancară.

Care este valoarea datoriei

De notat că, potrivit ultimelor rapoarte ale Moldovagaz, la finele anului trecut, datoria faţă de Gazprom era de circa 800 milioane de dolari. În acelaşi timp, datoria regiunii transnistrene se ridica la peste 7,8 miliarde de dolari.

Expertul în domeniul energetic Sergiu Tofilat susţinea anterior că auditul poate demonstra că, de fapt, Moldova a plătit mai mult pentru gaze şi că de fapt Gazprom ne este dator.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării