main logo
555

Cine şi la ce preţ va livra energie Republicii Moldova

După cum am şi prognozat anterior compania statuluui Energocom va fi şi în continuare furnizorul de energie electrică pentru companiile de distribuţie şi furnizare din Republica Moldova.

Cine şi la ce preţ va livra energie Republicii Moldova

Astfel Gas Natural Fenosa în Moldova anunţă că pe 14 martie 2019, companiile sale - Red Union Fenosa SA şi Gas Natural Fenosa Furnizare Energie SRL au finalizat procesul de contractare a energiei electrice pentru perioada 1 aprilie 2019 - 31 martie 2020, transmite Știri.md cu referire la Mold-street.com.

Potrivit Gas Natural la etapa finală de adjudecare, doi potenţiali furnizori, CERS Moldovenească (Centra de la Cuciurgan) şi DTEK Pavlogradugoli din Ucraina s-au retras din concurs "prezentând ofertele lor către SA Energocom, ultimul participând nemijlocit la şedinţa de adjudecare a ofertei".

În urma negocierilor purtate, oferta iniţială, prezentată de către Energocom a fost îmbunătăţită, susţine compania spaniolă.

Astfel preţul mediu ponderat de procurare a energiei electrice achiziţionate începând cu 1 aprilie 2019 este de 54,2 dolari pentru un MWh, ceea ce reprezintă o creştere cu 2% faţă de preţul actual de procurare a energiei electrice.

Volumul de energie necesară întreprinderilor de distribuţie şi furnizare va fi asigurat de către Energocom în proporţie de 85% de la CERS Moldovenească la preţul de 52,4 de dolari pentru un MWh şi 15% de la DTEK Pavlogradugoli la preţul de 64,4 dolari pentru un MWh.

Menţionăm că şi companiile statului Moldelectrica, RED Nord şi FEE Nord urmează să semneze contracte de achiziţie a energiei electrice.

Procedura a fost inițiată în conformitate cu prevederile Legii cu privire la energia electrică, a ordinului Ministerului Economiei cu privire la aprobarea Instrucțiunii privind achiziționarea anuală a energiei electrice, precum și anticipând expirarea pe 31 martie 2019 a actualelor contracte de cumpărare a energiei electrice de la SA Energocom.

Volumul de curent electric ce urmează a fi achiziţionat se ridică la circa 3,4 miliarde kWh, iar în joc e un contract de peste trei miliarde de lei.

De notat că şi anul trecut a fost doar o singură ofertă pentru furnizarea de energie, ca apoi intermediara statului să semneze contracte de achiziţie a energieie electrice de la Cuciurgan şi o subsidiară a DTEK şi apoi să o livreze companiilor de distribuţie şi furnizare din Moldova.

În prezent doar 20% din necesarul de energie este asigurat de producţia locală, alte circa 20% se importă din Ucraina, iar 60% - de la Centrala de la Cuciurgan, controlată de gigantul rus Inter RAO EES.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării