main logo
1291

Cine domină piaţa monedelor electronice din R. Moldova

În prezent cinci companii din Republica Moldova deţin licența Băncii Naționale pentru activitatea de emitere a monedei electronice.

Cine domină piaţa monedelor electronice din R. MoldovaFoto simbol

Oficial Registrul societăţilor emitente de monedă electronică include şase companii, dar un an în urmă, BNM a retras licenţa companiei Microinvest SRL, care este cea mai mare companie de microfinanţare din ţara noastră, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.

Prima în registru este firma Paymaster SRL (administrator Demis Lupolov), care deţine licenţa din septembrie 2014 şi care ar ca asociat firma letonă Digital Retail SRL. 

Aceasta deţine reţeaua de terminale de plăţi online Runpay, ce activează în Letonia, Germania, Italia, Moldova, Tunisia şi Vietnam. 

Conexiuni cu scandalul autobuzelor 

A doua companie din registru este Paynet Services SRL, deţinută de Larisa Erarslan şi administrată de cetăţeanul turc Kazim Erarslan. Ultimul însă scrie pe profilul său de Linkedin că el este fondator al companiei, dar şi a altor companii cu activităţi de acest fel. 

Kazim Erarslan deţine şi firma Unipay Danismanlik Yazilim Teknolojileri Ltd din regiunea separatistă Ciprul de Nord, care a câştigat într-un mod scandalos contractul de circa 78 milioane lei de livrare a 31 de autobuze pentru municipiul Chişinău. 

Amendată şi suspendată, dar a revenit pe piaţă 

BPAY SRL (fosta Artosis SRL) are doi asociați: Artiom Vasiliev - 90% și Galina  Malinovschi - 10% şi deţine reţeaua de terminale BPAY.

Anterior compania s-a confruntat cu o serie de probleme, fiind sancţionată de câteva ori de BNM. De exemplu în 2017 a fost sancționată de BNM cu o amendă de 150.000 de lei, pentru încălcarea prevederilor Legii cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului.

În august 2018 BNM a suspendat pentru şase luni licenţa companiei pentru mai multe încălcări ale Legii cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, ale Legii cu privire la serviciile de plată și moneda electronică, precum și ale prescripțiilor dispuse anterior de BNM. 

După ce a remediat problemele şi şi-a schimbat denumirea compania a obţinut reperfectarea licenţei de activitate pe piaţă. 

Al patrulea operator pe această piaţă este QIWI-M SRL (fosta OSMP-M SRL), care deţine reţeaua Qiwi.

Aceasta are ca asociaţi compania rusească Qiwi cu o cotă de 51% (Закрытое акционерное общество Киви) şi Grigore Grigoraș - cu 49%. 

Qiwi este controlată de afacerişti ruşi şi deţine terminale de plată practic în tot spaţiul postsovietic (excepţie Ucraina), dar şi în România. 

Ultima companie intrată pe piaţă este Fintecly SRL (Chişinău) care a primit licenţa BNM pentru emiterea monedei electronice în februarie 2019. Aceasta are ca asociat şi administrator pe Dmitrii Predius. 

Monedă electronică este valoare monetară stocată electronic, inclusiv magnetic, reprezentând o creanţă asupra emitentului, care este emisă la primirea fondurilor (altele decât moneda electronică), în scop de efectuare a unor operaţiuni de plată şi care este acceptată de o persoană alta decât emitentul de monedă electronică.  

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării