main logo
842

Chinezii nu ne mai repară drumurile: Fosta guvernare aşa şi nu a semnat Acordul de finanţare

În urma rectificării de către Guvern şi Parlament a Bugetului de stat pentru anul 2019, cheltuielile se vor diminua cu circa 1,33 miliarde lei şi vor constitui 46,34 miliarde lei.

Chinezii nu ne mai repară drumurile: Fosta guvernare nu a semnat Acordul

Cheltuielile curente, în bugetul de stat vor fi diminuate cu doar 11,9 milioane de lei și vor constitui 41,21 miliarde lei, cele de personal vor creşte cu 632,2 milioane lei şi vor ajunge la 7,64 miliarde lei, ca urmare a implementării normelor prevăzute de legislaţie. Mai exact a legii salarizării, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.

Investiţiile capitale scad cu 1,31 miliarde lei

Pe de altă parte cheltuielile pentru bunuri și servicii se diminuează cu 189,7 milioane de lei și vor constitui 2,27 miliarde lei.

Cel mai afectat domeniu de rectificarea bugetară este cel al investiţiilor capitale, unde cheltuielile se vor diminua cu 20,4%, sau cu 1,31 miliarde lei, până la 5,12 miliarde lei.

Potrivit Ministerului Finanţelor această diminuare „se datorează extinderii termenului de lansare şi de implementare a unui şir de proiecte investiţionale, ceea ce a contribuit la micşorarea alocaţiilor”.

Printre acestea se numără şi o serie de proiecte anunţate ca pe nişte succes remarcabile de fosta guvernare.

Fără banii Chinei şi Belarusului

Printre acestea se numără proiectul „Reabilitarea drumurilor cu suportul Republicii Populare Chineze” care presupunea că în acest an vor fi efectuate lucrări de circa 415 milioane lei. Lucrările nu au început şi nici nu vor începe în acest an pentru că nu a fost semnat încă Acordul de Finanţare.

Aminitim că anul trecut Guvernul Filip a inițiat negocieri asupra proiectelor Acordurilor de finanțare dintre Guvernul Republicii Moldova și Banca Industrială și Comercială din China (ICBC), privind un împrumut de 228 milioane de euro pentru a perioadă de 15 ani pentru reabilitarea acestor două segmente de drumuri. 

Era vorba de proiectul de reabilitare a sectorulului Criva - Bălți al drumului național M5 (Frontiera cu Ucraina - Criva - Bălți - Chișinău - Tiraspol) și proiectul de reabilitare a drumului național R13, Bălți - Florești drumul R14.

În Legea bugetului de stat pentru 2019, adoptată în grabă şi fără consultări de către Guvernul Filip a fost prevăzut că vor fi alocate circa 400 milioane lei în acest scop şi că proiectul se va derula în patru etape, iar în prima vor fi reabilitaţi circa 182 kilometri de drum.

În aceeaşi situaţie e şi proiectul „Reabilitarea drumurilor cu suportul Republicii Belarus”, care prevedea că în acest an, Belarus ne va aloca 100 milioane lei. Lucrările nu au început şi nici nu vor începe în acest an pentru că nu a fost semnat încă Acordul de Finanţare.

Construcția penitenciarului din Chișinău se amână

Din document rezultă că nici în acest an nu va fi lansată Construcţia penitenciarului din municipiul Chișinău, finanţat de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. În acest scop era prevăzută alocarea a circa 155 milioane lei.

Obiectivul de bază este construcția în 36 de luni, a unui Centru Penitenciar în municipiul Chișinău pentru 1.536 deținuți cu statut de preveniți care va înlocui actualul Penitenciar nr.13 - Chișinău, vechi și supraglomerat şi care nu îndeplineşte standardele minime de detenție.

Pentru realizarea acest proiect încă la finele anului 2013, a fost semnat un Acordul-cadru de împrumut cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei în sumă de 40 milioane de euro (circa 800 milioane lei).

În aprilie 2019, Curtea de Conturi a constatat în cadrul auditului rapoartelor financiare ale Ministerului Justiției, că implementarea proiectului cu privire la construcția noului penitenciar este în întârziere cu aproximativ 54 de luni.

Din aceste motive la finele anului 2018, Ministerul Justiției a înaintat către Ministerul Finanțelor solicitarea privind negocierea extinderii termenului limită cu încă un an, până pe 31 decembrie 2022.

Auditorii au constatat că pe parcursul anilor 2014-2018 pentru realizarea proiectului, prin legile bugetare anuale, au fost alocate în total 121,36 milioane lei, reușindu-se utilizarea doar a 23,1 milioane lei, sau 19,03% din totalul mijloacelor alocate. 

Bugetul pentru reforma educaţiei redus cu 50%

Un alt proiect afectat de rectificare este „Reforma educaţiei”, finanţat de Banca Mondială, alocaţiile pentru care se vor diminua în acest an cu 111,6 milioane lei, adică ci circa 50%.

Cu 58 de milioane lei se vor reduce şi alocaţiile pentru Construcția Centrului multifuncțional de instruire pentru personalul autorităților de aplicare a legii, str. Nicolai Dimo, nr.30, municipiul Chișinău.

Alte 51 de milioane lei vor fi tăiate din bugetul prevăzut pentru reabilitarea şi modernizarea posturilor vamale la frontiera moldo-română, iar 47,7 milioane lei vor fi tăiate din alocaţiile pentru construcţia sediilor judecătoriilor.

Pe de altă parte se prevăd majorări de alocaţii de circa 400 milioane lei pentru alte proiecte.

De exemplu pentru Programul în sectorul drumurilor finanţat de BERD şi BEI alocaţiile vor creşte cu 220 milioane lei, iar cele pentru Fondul Naţional de Dezvoltare a Agriculturii şi Mediului Rural – cu 50 de milioane lei.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării