main logo
444

Chicu nu vede riscuri majore dacă FMI nu va debloca asistența

Fostul ministru al Finanţelor, actualmente consilier al preşedintelui Moldovei, Ion Chicu, nu vede "riscuri majore" în cazul în care Fondul Monetar Internaţional (FMI) nu va debloca asistenţa pentru R. Moldova.

Chicu nu vede riscuri majore dacă FMI nu va debloca asistențaFoto: noi.md

Potrivit Infotag, astfel Ion Chicu a comentat postarea fostului viceprim-ministru, fost ministru al Economiei Moldovei, în prezent - expert independent, Alexandru Muravschi, care a evaluat riscurile pentru bugetul ţării în cazul suspendării programului de cooperare cu FMI, transmite Știri.md.

Alexandru Muravschi a sugerat Şefului Statului, Igor Dodon, să convoace Consiliul Suprem de Securitate pentru a discuta posibilele acţiuni, care urmează a fi întreprinse în cazul în care "R. Moldova nu va accepta o parte din condiţiile FMI, iar la rândul său FMI va rezilia programul de cooperare".

"R. Moldova nu a primit anul acesta $46 mil., resurse financiare mult aşteptate. Respectiv, cel mai probabil, anul viitor nu va fi nici finanţarea bugetară de la Banca Mondială şi UE. 

Pierderile bugetare totale pot fi estimate la $100-150 mil., sau maximum 3 mlrd. lei. Finanţarea altor proiecte de către ţările donatoare (infrastructură, reforma justiţiei, sprijin agricol, aprovizionare cu apă etc.) va continua ca de obicei", a menţionat Muravschi.

Potrivit lui, în acest caz "va exista o gaură bugetară de 3 mlrd. de lei, care va trebui acoperită din alte mijloace".

Economistul consideră că aceste fonduri pot fi găsite. În special, este necesară mobilizarea activităţii serviciilor fiscale şi vamale, precum şi analiza posibilităţii îngheţării unor programe cu caracter investiţional şi social.

"Dacă calculele vor demonstra că gaura bugetară poate fi acoperită, atunci trebuie să suspendăm acordul cu FMI. În trei sau patru ani, acesta se va întoarce singur", a spus Muravschi.

La rândul său, Ion Chicu nu crede că situaţia este atât de "disperată" "ca să vorbim despre rezilierea acordului cu FMI". 

"Cu toate acestea, nu prea văd riscuri mari pentru buget dacă această organizaţie va pleca. Nu se va produce nici o apocalipsă bugetară. 

În acest caz nu vor fi necesare măsuri anti-criză, iar anul viitor, se poate aproba în condiţii de siguranţă bugetul cheltuielilor la nivelul actual, ba chiar cu o creştere mică. 

Mai mult, nivelul veniturilor va limita deficitul bugetar la 2-3 miliarde. 

Asta împreună cu proiectele investiţionale. Desigur, finanţarea unui astfel de deficit nu este o problemă", a spus fostul ministru al Finanţelor.

Vorbind despre acordul cu FMI, Ion Chicu, a menţionat că acesta poate fi revizuit dacă va exista dorinţa şi capacitatea. 

"Nu este nimic grav dacă noul acord va fi aprobat mai târziu în acest an, şi nu în septembrie, deoarece există încă un acord pentru a prelungi acordul existent cu 3 luni", a spus Chicu.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării