main logo
7139

Celulă de criză. Dodon: Țara riscă să înghețe din 1 ianuarie 2020

Președintele Igor Dodon va pleca într-o vizită oficială la Moscova în prima săptămână a lunii septembrie pentru a discuta cu președintele rus, Vladimir Putin, despre o posibilă reducere a prețului la gazele livrate R.Moldova în ultimele patru luni ale anului.

Celulă de criză. Dodon: Țara riscă să înghețe din 1 ianuarie 2020

Într-un interviu pentru Europa Liberă, Dodon a precizat că oricum această decizie este una „politică, nu economică, dacă sunt gata să ne ajute”, transmite Știri.md.

În opinia președintelui, problema însă mult mai presantă este dacă Rusia sistează sau nu tranzitul de gaze prin Ucraina, ceea ce ar putea lăsa R.Moldova de la 1 ianuarie 2020 fără surse de gaze: 

„dacă nu va fi un acord între Rusia și Ucraina, atunci probabilitatea este foarte mare că nu vor fi livrări de gaze pentru Republica Moldova”, situație în care a propus deja guvernului ca din septembrie să se creeze „o celulă anticriză, să vedem care sunt alternativele pentru a nu rămâne la 1 ianuarie 2020 fără gaze și să înghețe toată țara”.

În acest context, apare și problema alimentării cu gaze a regiunii transnistrene pentru că, a precizat președintele Igor Dodon, dacă guvernul de la Chișinău va găsi sursă alternativă la gazele rusești, „nu putem să le dăm lor fără bani, cum le-au dat rușii până acum”. 

În consecință, a avertizat președintele Dodon, sistarea tranzitului de gaze rusești prin Ucraina ar putea pune R. Moldova în dificultate, dar ar crea o situație „dramatică, catastrofală pentru Transnistria”. 

„Noi dacă vom găsi, dar eu cred că vom găsi soluții pentru dreapta Nistrului, ce facem cu stânga?” s-a întrebat președintele Igor Dodon în interviul cu Europa Liberă.

Ucraina a sistat importurile de gaze din Rusia în 2015, după ce Moscova a anexat abuziv peninsula Crimeea. 

Între timp, importă deja gaze din Slovacia, Polonia și Ungaria, iar acum negociază cu Transgaz din România și cu alte țări modul cum ar putea avea acces la gazoductul Trans Balcanic.

Kievul se teme că de anul viitor, Rusia va sista complet tranzitul gazelor prin Ucraina, după ce intră în funcțiune și gazoductul Nord Stream 2, care va lega direct Rusia de Germania. 

Din acest motiv a început să stocheze gaz în rezervoare din vestul țării, cu o capacitate totală de peste 30 de miliarde de metri cubi. 

Totodată au fost modernizate cinci stații de compresare, care vor asigura fluxul de gaze din vest spre estul și sudul Ucrainei.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării