Cel mai mare producător de ulei, în declin: Volumul s-a redus de cinci ori
Anul trecut, cel mai mare producător de ulei, societatea Floarea-Soarelui din Bălţi (parte a grupului Trans-Oil, controlat de Vaja Jhashi), a produs doar 27.800 de tone de ulei vegetal, de cinci ori mai puţin decât în 2023.

Scăderea atât de abruptă s-a datorat în special faptului că activitatea întreprinderii a fost sistată aproape nouă luni, ca urmare a problemelor în asigurarea cu materie primă pe piaţă, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.
Raportul relevă că, în 2024, întreprinderea a diminuat de aproape 4,9 ori producţia de şrot, până la 25.200 de tone. În aceeaşi perioadă, Floarea-Soarelui din Bălţi a reuşit să proceseze doar 63.700 de tone de seminţe de floarea-soarelui, de 4,9 ori mai puţin decât în 2023. Astfel, întreprinderea a activat la doar 20% din capacitatea de producţie.
„Aceasta explică scăderea bruscă a volumelor vânzărilor și, în consecință, a avut un impact negativ asupra rezultatului operațional”, precizează administraţia întreprinderii.
Astfel, veniturile din vânzări ale SA Floarea-Soarelui au constituit în 2024 doar 1,34 miliarde de lei, ceea ce este de 3,8 ori mai puţin comparativ cu rezultatul din 2023 (5,13 miliarde de lei). Este adevărat că întreprinderea a reuşit să obţină un profit de 90,56 milioane de lei, în comparaţie cu pierderile de 232,18 milioane de lei din 2023.
Potrivit raportului, întreprinderea a fost nevoită să ia măsuri de optimizare a forței de muncă, respectiv numărul total de personal în 2024 a fost redus cu 148 de persoane, adică cu aproape 30%, până la 379, inclusiv numărul de muncitori s-a redus cu 64 de persoane, iar personalul de inginerie și tehnică - cu 57 de persoane.
Program de investiţii
Administraţia SA Floarea-Soarelui susţine că, în fiecare an, condițiile concurențiale de pe piețele internaționale devin tot mai exigente.
„În acest context, unul dintre obiectivele strategice ale întreprinderii a fost implementarea proiectului de reconstrucție a secției de ambalare. Astfel, a fost continuat și finalizat proiectul de construcție a unei noi secții de ambalare, care include achiziționarea și instalarea a două linii automate de îmbuteliere: o linie pentru sticle PET de 0,9 – 0,955 – 1 litru, cu o capacitate de 12.000 sticle/oră; o linie pentru sticle PET de 1,8 – 3 – 5 litri, cu o capacitate de 3.600 de sticle/oră”, se arată în raportul companiei.
Totodată, se menţionează că proiectul, fiind complet automatizat, va avea un impact semnificativ asupra eficienței operaționale, contribuind la creșterea capacității de producere a uleiului ambalat și optimizarea costurilor de producție ale produselor finite.
„Finalizarea cu succes a acestui proiect reprezintă un pas important în consolidarea poziției competitive a întreprinderii pe piețele internaționale”, mai susţine administraţia SA Floarea-Soarelui.
De notat că SA Floarea-Soarelui este cel mai mare procesator de seminţe de floarea-soarelui şi cel mai mare producător, dar şi exportator de ulei vegetal cu o cotă de peste 90%. Impactul scăderii de cinci ori a producţiei la această întreprindere s-a făcut observat atât în scăderea exporturilor, cât şi în evoluţia PIB din 2024, având un impact negativ de peste 1.1-1,2 puncte procentuale.