Cel mai mare producător de alcool rămâne fără cereale de import
Comisia de licențiere provizorie a importului de culturi cerealiere și oleaginoase a respins cererea companiei Zernoff SRL din 13 august 2024 privind acordarea licenţei de import a 24.000 de tone de porumb și 8.000 de tone de grâu.

Potrivit Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, în şedinţa din 30 august, Comisia a respins cererea de import și a recomandat solicitantului să creeze o platformă de comunicare cu fermierii autohtoni producători de cereale, pentru a identifica cantitățile solicitate din sursele interne ale țării, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.
De asemenea, potrivit MAIA, s-a recomandat asociațiilor producătorilor de cereale din țară să colaboreze cu solicitantul cererii de import în vederea optimizării procesului de achiziție a cerealelor din sursele interne ale Republicii Moldova. Recomandările au fost formulate pentru a asigura un echilibru între necesitatea de a importa cereale și susținerea producătorilor locali, în vederea consolidării securității alimentare a țării și fortificării lanțului valoric.
De notat că şedinţa Comisiei a fost anticipată de acuzaţii din partea lui Alexandr Slusari, fost deputat şi ex-lider al organizaţiei „Forța Fermierilor”, la adresa conducerii Ministerului Agriculturii, precum că ar face jocul unor companii transnaţionale.
Slusari avertiza că, dacă importul va fi autorizat, prețurile la cereale vor cădea într-un an în care recolta este mică, punând în pericol protejarea pieței interne.
Preţurile la grâu oscilează în funcție de regiune - între 3.000 şi 3.300 tona pentru cel furajer şi între 3.300 şi 3.500 de lei tona pentru grâul alimentar. În cazul porumbului preţurile pornesc de la 4.000 de lei tona în raioanele de nord şi ajunge la 4.300 la Giurgiuleşti.
Zernoff spera să importe din Ucraina, grâu şi porumb la un preţ cu circa 10% mai mic decât cel de pe piaţa Republicii Moldova.
Anterior aceeaşi comisie, sub presiunea unor grupuri de lobby din rândul traderilor şi producătorilor agricoli, a blocat importul de seminţe de floarea soarelui ceea ce a dus la o staţionare timp de 3-4 luni a fabricilor de ulei din Republica Moldova şi apariţia riscului de scumpirea a uleiului vegetal.
Zernoff este cel mai mare producător de etanol (alcool) din Republica Moldova și unul dintre cei mai mari din zona Mării Negre.
Compania deținută de milionarul Denis Cibizov prin firma românească Viteza Optim SRL cu 78,2% și direct este unul dintre cei mai mari procesatori de cereale şi un important producător şi exportator de alcool.
În 2023, Zernoff a raportat venituri de 603,3 milioane de lei, în scădere cu circa 25% (-204,3 milioane de lei) faţă de 2022, şi a înregistrat un profit de 5,57 milioane de lei, cu 13% mai puţin decât în 2022.