Ceban, despre datoria Transnistriei la gaz: Problema va fi soluționată
În cadrul unui interviu, directorul Moldovagaz, Vadim Ceban, a vorbit despre datoria la gaz a regiunii transnistrene, în valoare de 10 miliarde de dolari. Potrivit oficialului, această problemă urmează a fi soluționată. De asemenea, el a subliniat că nimeni nu va închide „robinetul” de gaz pentru Transnistria.
Despre datoria Transnistriei de 10 miliarde de dolari
Potrivit lui Vadim Ceban, există o ieșire din această situație, care este foarte simplă. El susține că cei care sunt responsabili de acumularea acestor datorii, adică administrația din Transnistria, trebuie să le achite, transmite Știri.md.
„De asemenea, este compania Transgaz, chiar fiind subsidiara noastră. Juridic, noi avem titluri executorii și acest proces continuă. Noi vom avea în final titluri executorii în valoare de 10 miliarde de dolari și urmează să le executăm”, spune el.
După părerea lui, s-ar putea ajunge la o situație similară cu cea de pe malul drept, când titlurile executorii se emit prin punerea de sechestru asupra activelor, a altor bunuri mobile și imobile.
„Putem ajunge la o astfel de perioadă. Dar situația este de o așa natură că, în toată această perioadă, toate furnizările de gaze naturale în Transnistria au avut loc în baza negocierilor care au fost inclusiv interacționări”, explică Vadim Ceban.
Șeful Moldovagaz susține că problema datoriei urmează a fi soluționată. Însă, nu totul depinde de Moldovagaz, spune el.
„Trebuie să mergem în Transnistria și să executăm aceste hotărâri și titluri executorii. Însă avem o scrisoare de la Ministerul Justiției în care se spune că acolo nu se poate de executat nimic. Această datorie este înregistrată pe conturile extrabilanțiere ale Moldovagaz și permanent în cadrul negocierilor la nivel interguvernamental acea datorie se diviza”, precizează Vadim Ceban.
Moldovagaz nu raportează datoriile Transnistriei
Referindu-se la faptul că Moldovagaz nu raportează datoriile regiunii transnistrene, Vadim Ceban a subliniat că nu consideră acest lucru normal, însă o altă soluție nu există în prezent.
„Ea nu se arată pentru că noi nu raportăm această datorie în organele noastre de statistică, Fisc și așa mai departe. Astăzi, Moldovagaz declară doar cantitățile de gaze naturale furnizate sau importate numai pentru malul drept. Această construcție nu a fost creată de Moldovagaz, a fost o înțelegere la nivel de stat”, explică șeful Moldovagaz.
Robinetul de gaz pentru Transnistria nu se va închide
Totuși, fiind întrebat de jurnalist dacă robinetul de gaze naturale pentru regiunea transnistreană ar putea fi închis, Vadim Ceban a răspuns că acest lucru nu poate fi făcut la dorința cuiva.
„Robinetele de a închide gazul în Republica Moldova se află în Ucraina. Și chiar dacă să presupunem că se închide robinetul din nord sau din est, atunci suferă doar Transnistria. Însă acest lucru nu este efectuat pentru a nu admite o catastrofă umanitară. Noi înțelegem complexitatea acestei probleme”, adaugă Vadim Ceban.
Știri.md amintește că datoria pentru gazele rusești, care este furnizată consumatorilor din nerecunoscuta Transnistria, a depășit 10 miliarde de dolari, a anunțat președintele Consiliului de Administrație al companiei ruso-moldoveneșpti de distribuție a gazelor Moldovagaz, Vadim Cheban, într-un interviu.
De menționat că există și o datorie a consumatorilor moldoveni de pe malul drept al Nistrului. Anterior, reprezentantul oficial al Gazprom, Serghei Kupriyanov, a spus că această parte a datoriei se ridică la 433 de milioane de dolari, iar ținând cont de plățile întârziate, suma totală a datoriei ajunge la 709 milioane de dolari, dar Moldova nu recunoaște nici această datorie.
Potrivit lui Alexandru Slusari, mai devreme sau mai târziu, Federația Rusă va deconecta Transnistria de la gazul gratis, iar Republica Moldova trebuie să fie pregătită pentru o criză socială în stânga Nistrului și pentru achiziții de energie electrică la prețuri de piață.
Urmăriți întregul interviu mai jos: