main logo
914

Ce au cumpărat instituţiile medicale în 2020 pentru lupta cu COVID-19

În anul 2020 au fost încheiate 2.191 de contracte de achiziții publice de echipamente, medicamente, dezinfectanți etc., în vederea prevenirii, diminuării și lichidării consecințelor pandemiei de coronavirus (COVID-19), potrivit unui raport al Agenției Achiziții Publice (AAP).

Ce au cumpărat instituţiile medicale în 2020 pentru lupta cu COVID-19Foto: știri.md

Valoarea totală a acestor achiziții publice se ridică la 541,7 milioane lei, arată raportul autorității din domeniu, cu precizarea că el a fost elaborat în baza informațiilor prezentate de 152 instituții și autorități publice, transmite Știri.md cu referire la Mold-street.com.

Cine este lider la achiziţii

Majoritatea acestor contracte, circa 85% din total, au fost de valoare mică, în medie de aproape 84.000 de lei per procedură.

Lider la contracte a fost Centrul pentru achiziții publice centralizate în sănătate (CAPCS), o structură creată special pentru astfel de proceduri. Astfel, CAPCS a raportat 99 de contracte, în valoare de 303,6 milioane lei (circa 56% din valoarea totală). Medicamentele şi echipamentele achiziţionate de CAPCS sunt destinate spitalelor şi altor instituţii medicale.

Cele mai multe contracte au fost semnate, însă, de Spitalul Clinic Bălți - 303, în valoare de 30,3 milioane lei.

Companii şi contracte

Potrivit raportului, 441 de companii au câştigat contracte de achiziții publice pentru echipamente, medicamente etc., necesare în lupta cu pandemia.

Cele mai multe contracte au fost câştigate de firma Dita EstFarm SRL - 194, urmată de Lismedfarm SRL - cu 73, Romedcom SRL - cu 71, M Inter Farma SA şi GBG MLD SRL - cu câte 64.

Cel mai mare contract, de 31,5 milioane lei, a fost câştigat de firma BGI Health (HK) Co din Hong Kong. E vorba de contractul pentru achiziționarea testelor folosite la depistarea COVID-19, semnat pe 4 aprilie 2020 de CAPCS, pentru care nu s-a făcut licitaţie, ci negociere directă.

Comisia pentru Situații Excepționale a decis atunci ca, prin derogare de la prevederile Legii privind achizițiile publice, CAPCS să efectueze achiziționarea directă a testelor, și, prin derogare de la prevederile Legii privind finanțele publice și responsabilității bugetar-fiscale, să plătească integral în avans.

Achiziții fără licitație

Raportul relevă că deşi doar 2,2% din contracte au fost negociate direct, valoarea acestora se ridică la circa 141 milioane lei sau peste 26% din totalul achiziţiilor, efectuate pentru lupta cu pandemia.

În cazul licitatiilor deschise, au fost încheiate 189 de contracte în valoare de 227,2 milioane lei, mai arată raportul.

Documentul mai relevă că în cadrul procedurilor de achiziții publice efectuate în vederea prevenirii, diminuării și lichidării consecințelor pandemiei de coronavirus au fost cumpărate în special echipamente și dispositive medicale - 39,06% din valoarea contractelor, diverse echipamente de protecție - 30%, şi medicamente și reactive - 17,9%.

Menţionăm că în acest raport nu au intrat achiziţiile de echipamente şi consumabile pentru compaterea pandemiei, efectuate direct în cadrul proiectului „Răspuns de Urgență la COVID-19”, finanțat în baza Acordului de finanțare dintre Republica Moldova și Asociația Internațională pentru Dezvoltare, semnat la 28 aprilie 2020, în valoare de 52,9 milioane Euro (împrumut).


Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării