Câți bani trebuie să economisim pentru un apartament? Datele unui expert
Expertul în politici economice Veaceslav Ioniță afirmă că, pentru a cumpăra un apartament de 70 de metri pătrați, un moldovean trebuie să economisească salariul mediu anual pentru nouă ani, adică 81.000 de dolari.

În cadrul emisiunii „Fără Protocol”, expertul a explicat că prețul unui apartament în 2024 este practic același ca și în perioada Uniunii Sovietice - nouă salarii anuale pentru un apartament de 70 de metri pătrați, transmite Știri.md.
„Pentru cei care nu știu, pe timpul Uniunii Sovietice nu s-a dat niciun apartament gratis. 40% din apartamente, oamenii le cumpărau din banii lor, iar prețul era fix ca și în ziua de astăzi - nouă salarii anuale pentru un apartament de 70 de metri pătrați. Anul ăsta, salariul mediu anual va fi de 740 de dolari, adică 9.000 de dolari anual, și înmulțim la nouă ani și ajungem la suma de 81.000 de dolari. Atât costa un apartament în Uniunea Sovietică. Adică, așa cum în ziua de azi îți iei un apartament cu nouă salarii anuale, așa îți luai un apartament pe timpul URSS”, a explicat expertul.
Potrivit lui Ioniță, toate aceste apartamente au fost privatizate atunci când R. Moldova a devenit independentă. Astfel, fiecare cetățean care are astăzi propriul apartament trebuie să știe că l-a primit atunci când țara noastră și-a obținut independența.
„Atunci oamenii au cumpărat aceste apartamente, la un preț simbolic, dar ele au fost cumpărate de la statul independent R. Moldova, așa că Uniunea Sovietică nu a dat nimănui niciun apartament”, a spus el.
Expertul a menționat că piața imobiliară din R. Moldova s-a prăbușit în perioada 2017-2018, iar atunci s-au creat mai multe circumstanțe care au permis acest lucru.
„În anul 2008, prețul pentru un metru pătrat era de 900 de euro și s-a menținut până în 2017-2018, când piața imobiliară din R. Moldova s-a prăbușit. Atunci s-au creat toate circumstanțele favorabile pentru acest lucru. Imaginați-vă că prețul la apartamente scade, prețurile cresc și companiile de construcții la care anual scade prețul de vânzare real, ei nu rămân în pierderi. Voi vă imaginați ce supraprofituri aveau ei în 2008-2009, dacă la ei scade prețul în fiecare an, iar ei nu falimentează?! Atunci era o piață sălbatică și vine 2017-2018 cu niște circumstanțe foarte bune. După jaful bancar, Banca Națională a Moldovei a luat de gât toate băncile din Moldova și nu se mai fură bani, pentru că până atunci se furau bani buni din sistemul bancar. Astfel, oamenii trebuiau să achite dobânzi mari, pentru că cetățenii plăteau pentru acei bani furați. Atunci creditele erau de 20%-24%, iar după aceste dobânzi au scăzut sub 10%. Băncile au bani și nu au ce face cu ei, veniturile populației au scăzut, iar prețurile imobilelor sunt la cel mai jos nivel. Prețurile de 900 de euro s-au dus la 700 de euro, salariile au fost dublate, băncile vor să-ți dea credite, oamenii au bani, dar nu chiar le ajunge, companiile vor să vândă că au apartamente, prețurile se duc în jos și Guvernul vine cu Programul „Prima Casă”. Prin acest Program, Guvernul a garantat câteva mii de apartamente, dar asta a impulsionat piața”, a mai spus Veaceslav Ioniță.
Totuși, expertul a precizat că asupra prețurilor apartamentelor cel mai mult au influențat tinerii, care au un venit relativ bun și vor să trăiască singuri, astfel cererea pe piața imobiliară fiind mare.
„Cel mai mult, la prețurile la apartamente au influențat tinerii. Ei se căsătoresc cu cinci ani mai târziu, iar dacă se căsătoresc, ei nu se grăbesc să aibă copii. Pe lângă asta, ei au venituri relativ bune și nu vor să trăiască cu părinții. Astfel, acești tineri au creat o cerere enormă pe piața imobiliară. Populația Chișinăului nu a crescut cine știe ce, dar cererea de apartamente este mare pentru că tinerii de 20 de ani nu mai locuiesc cu părinții, dar singuri”, a conchis expertul.