main logo
1347

Câți bani se colectează ilegal la Piața Centrală plină de datorii

Vineri, 21 iunie, la nici trei luni de la numire, directoarea Pieţei Centrale din Capitală, Lilia Buştiuc, a fost demisă din funcție, din cauza acuzațiilor de corupție din partea comercianților și agenților economici care activează pe teritoriul pieței.

Câți bani se colectează ilegal la Piața Centrală plină de datorii

Decizia a fost luată de primarul interimar, Ruslan Codreanu, după ce o săptămână în urmă, zeci de comercianți s-au plâns că aceasta ar fi refuzat prelungirea contractelor de arendă, transmite Știri.md cu referire la Mold-street.com.

Taxe percepute ilegal

"Începând cu ziua de luni şi inclusiv cu ziua de astăzi am avut discuţii cu peste 100 de agenţi economici, care au depus şi sesizări. Sunt acuzaţii destul de grave în demersurile respective. Se vorbeşte de sume de 7.500 de euro, se vorbeşte de sume de 600.000 de lei ca taxe care se percep de la agenţii economici", a declarat Ruslan Codreanu, primar interimar.

Totodată el a precizat că la Piața Centrală sunt datorii de circa 60 de milioane de lei lăsate de fostele administrații. 

"Datorii pe care trebuie să le acoperim din bugetul municipal”, a afirmat Codreanu. Cum s-au format aceste datorii nu este clar în condiţiile în care întreprinderea aduce profit.

Primarul a mai spus că a sesizat Procuratura Anticorupţie, dar şi Ministerul Afacerilor Interne şi spune că mai departe, este treaba autorităţilor competente să facă lumină în această situaţie.

Pe de altă parte şefa Pieţei Centrale, Lilia Buştiuc susţine însă că toate acestea se fac pentru că se doreşte îndepărtarea ei din funcţie.

"Eu nu cunosc ce ar sta la baza deciziei, dar intuiesc şi din discuţiile pe care le-am avut, am devenit pentru ei o persoană incomodă, dar înţelegând că ia foc situaţia au încercat să mă avertizeze, prin diferite metode, să mă elimine", a declarat Lilia Buștiuc, directorul demis de la Piaţa Centrală.

Pentru a debloca situația, începând din data de 24 iunie, va fi numită o nouă administrație la „Piața Centrală", până la organizarea unui concurs de către de către Consiliului municipal Chișinău. În același timp, va fi inițiată o misiune de audit pentru evaluarea activității economico-financiare a întreprinderii.

4 milioane de lei pe lună percepute ilegal 

O cifră exactă a taxelor percepute ilegal la Piaţa Centrală nu există. O estimare făcută cinci ani în urmă de ofiţerii CNA şi procurori arăta însă că lunar de la comercianţii de la Piaţa Centrală sunt percepute ilegal circa 4 milioane de lei, adică 48 de milioane lei pe an.

"Din spusele unor comercianţi, taxele variau în funcţie de locul de amplasarea gheretei sau mesei, precum şi de volumul mărfurilor vândute. Astfel, de la un vânzător de citrice s-ar fi perceput lunar, în afara plăţii de arendă, câte 200-300 de euro pentru un loc de comerţ", informa CNA.

Asta era în 2014 şi suma depăşea atunci veniturile anuale ale întreprinderii şi era de 2-3 ori mai mare decât profitul vărsat în bugetul primăriei.

Menţionăm că în 9 luni ale anului 2018 întreprinderea a avut venituri de 39,3 milioane lei şi un profit până la impozitare de circa 10 milioane lei. dacă veniturile erau în creştere cu circa 6%, profitul stagna la nivelul aceleaşi perioade din 2017.

O treime din Piaţă a fost deja privatizată

Ultimul raport de activitate al acestei întreprinderi municipale arată că "Piaţa Centrală" gestionează un teritoriu cu o suprafaţă de 3.541 hectare pe care sunt amplasate trei module pentru comercializarea produselor agricole, dar şi gherete-pavilioane pentru comercializarea produselor alimentate, marfurilor de uz gospodaresc si marfurilor industriale sau tarabe pentru comercializarea produselor alimentare, accesoriilor de gospodarie, marfurilor industriale.

Din datele prezentate la finele anului 2018, întreprinderea pune la dispoziţia comercianţilor 711 gherete şi 4.280 locuri de comerţ, din care 2.936 locuri în sectoare autorizate şi 1.344 - în sectoare neautorizate. Potrivit administraţiei Pieţei, în sectoarele autorizate erau libere 996 de locuri.

Menţionăm că circa o treime din terenurile din Piaţa Centrală au fost deja privatizate şi totodată şi o mare parte din imobilele din Piaţa Centrală sunt privatizate.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării