Câţi bani pentru subvenţii au ajuns la agricultori în 2022
Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) susţine că în comun cu instituțiile relevante au convenit asupra unor măsuri pentru susținerea agricultorilor din raioanele țării.
Potrivit MAIA, agricultorii vor putea depune cerere de acordare a subvențiilor chiar dacă au restanţe la achitarea impozitelor şi taxelor faţă de bugetul public naţional. Totuși, până la autorizarea plăților, ei trebuie să aibă datoriile stinse, transmite Știri.md cu referire la Mold-street.com.
Doar o cerere din patru a fost satisfăcută
Totodată, MAIA susţine că va fi prelungit termenul de depunere a dosarelor de solicitare a subvențiilor până la data de 4 noiembrie 2022.
Măsurile menționate ar urma să fie aprobate în cadrul următoarei întruniri a Comisiei pentru Situații Excepționale.
Precizăm că agricultorii și-au manifestat nemulțumirea în nenumărate rânduri în raport cu MAIA şi Guvern, întrucât nu toate solicitările privind compensarea pierderilor în agricultură din cauza secetei din această vară au fost îndeplinite.
În acelaşi timp, datele Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) arată că până pe 27 octombrie 2022 au fost depuse 7.569 de dosare pentru obţinerea unor subvenţii de 1.358,8 milioane de lei.
În acelaşi timp au fost autorizate spre plată 1.726 de dosare în sumă 289,4 milioane de lei. Adică până acum doar unul din patru dosare depuse a fost autorizat de AIPA spre plată.
Cine a primit cei mai mulţi bani
Cei mai mulţi bani, circa 117 milioane de lei, au mers pentru Submăsura 1.3. Stimularea investițiilor pentru procurarea tehnicii și utilajului agricol convențional, urmată la mare distanţă de Submăsura 1.7A. Stimularea mecanismului de asigurare a riscurilor în agricultură, cu o sumă de circa 34 de milioane de lei.
Lider pe raioane este Ocniţa, cu un volum de 23,85 milioane, urmat de Orhei cu aproape 18,9 milioane de lei şi Edineţ - cu circa 17 milioane de lei.
În acest an, în Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural (FNDAMR) au fost prevăzuți 1.750 de milioane de lei, în creștere cu 650 de milioane de lei față de 2021.
Doar că circa 50% din această sumă a fost deja direcționată pentru plata restanțelor la subvenții din 2021.
Eligibili pentru subvenționare sunt producătorii agricoli, autoritățile publice locale de nivelul întâi și entitățile economice ce desfășoară activități non-agricole care efectuează investițiile în conformitate cu criteriile de eligibilitate stabilite de Legea 276/2016 cu privire la principiile de subvenționare în dezvoltarea agriculturii și mediului rural și Regulamentele de subvenționare.