„Din 1992, Statele Unite au oferit Moldovei peste 2,5 miliarde de dolari în asistență externă. Scopul general al parteneriatului nostru este de a construi un viitor mai democratic, mai prosper și mai sigur pentru poporul Moldovei”, a precizat Ambasada SUA, transmite Știri.md cu referire la radiomoldova.md.
Diplomația americană la Chișinău a mai anunțat că, începând cu februarie 2022, ajutorul SUA pentru Republica Moldova a depășit suma de 774 de milioane de dolari, inclusiv asistență umanitară pentru eforturile de combatere a corupției, mass-media independentă, combaterea dezinformării, drepturile omului și aplicarea legii, securitatea la frontieră și sprijinul pentru securitatea energetică a Republicii Moldova, precum și pentru redresarea economică și creșterea pe termen lung.
Potrivit Președinției, din suma de 744 de milioane de dolari alocată de SUA în ultimii doi ani, 300 de milioane sunt destinate depășirii crizei energetice și consolidării securității energetice.
„Din aceste fonduri, 80 de milioane de dolari au fost folosiți pentru compensarea facturilor la gaz natural și electricitate pentru cetățenii cu venituri mici, iar 135 de milioane de dolari sunt alocați pentru a spori generarea internă a energiei electrice și construcția unei linii de înaltă tensiune de 400kV, prin stațiile electrice Strășeni (Moldova) și Gutinaș (România), care va conecta Moldova la rețeaua electrică a României, facilitând astfel integrarea în rețeaua energetică europeană”, precizează Președinția.
Menționăm că astăzi, la Chișinău, urmează să ajungă într-o vizită oficială secretarul general al SUA, Antony Blinken. Oficialul american va avea o întrevedere cu președinta Maia Sandu și premierul Dorin Recean. La ora 17:30, Sandu și Blinken vor susține o conferință de presă comună. Anterior, Departamentul de Stat al Statelor Unite a menționat că oficialul american va anunța un nou ajutor financiar, care va sprijini independența energetică a Republicii Moldova și va consolida democrația țării în fața amenințărilor rusești.
De precizat că, după începerea războiului din Ucraina, SUA au sancționat mai mulți oligarhi moldoveni care ar fi plănuit destabilizarea situației în țară. Printre ei se numără inclusiv deputați din actualul Parlament de la Chișinău, afiliați oligarhului fugar Ilan Șor, foști și actuali lideri de partide care s-au aflat sau au tins să ajungă la guvernare. La fel, pe lista sancțiunilor SUA figurează și oligarhul Ilan Șor, care a anunțat recent, la Moscova, crearea unui bloc politic de opoziție.