main logo
3802

Cât au costat deplasările Maiei Sandu în afara R. Moldova în 2023

Din luna ianuarie și până în luna decembrie a anului 2023, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a mers în 21 de deplasări de serviciu în străinătate. Toate vizitele sale au format un total de jumătate de milion de lei. Cel puțin așa se arată în datele publicate pe pagina Președinției.

Cât au costat deplasările Maiei Sandu în afara R. Moldova în 2023Imagine simbol

Timp de un an, șefa statului a efectuat 21 de vizite în străinătate, acestea presupunând cheltuieli de 526.800 de lei din bugetul aparatului președintelui Republicii Moldova, transmite Știri.md cu referire la agora.md.

De asemenea, aici se adaugă deplasările de serviciu peste hotare ale personalului Aparatului Prezidențial, la care nu a participat Maia Sandu și care au fost 41 la număr în 2023. În total, anul trecut au fost cheltuiți de Președinție 825.300 de lei.

Cei mai mulți bani au fost cheltuiți pentru zbor - 251.900 de lei, iar cei mai puțini au fost pentru cazare - 93.600 de lei. Între acestea se află costurile pentru diurne, care au ajuns la un total de 181.000 de lei.

Așadar, Maia Sandu a efectuat călătorii la Montreal, Chicago, Haga, Lisabona, Varșovia, Praga, Kiev, Berna, Zurich și de trei ori la București.

De asemenea, a participat la șase Summituri: Summitul Consiliul European de la Reykjavik, Summitul de la Salzburg, de la Bucea, Summitul Economic Mondial de la Davos și Summitul Comunității Politice Europene din Granada, Spania. Participarea la aceste reuniuni a variat de la zero lei cheltuiți la peste 67.000 de lei.

Totodată, Maia Sandu a participat la ceremonia de încoronare a Regelui Charles al III-lea, la Londra, unde au fost cheltuiți peste 22.000 de lei.

Șefa statului a mai participat la Forumul Strategic de la Bled, din Slovenia, dar și la reunirea de lucru a șefilor de stat și de guvern din Sud-Estul Europei și Balcanii de Vest, Grecia, cea de-a 59-a ediție a Conferinței de Securitate de la Munchen și cea de-a 78-a sesiune a Adunării Generale a Națiunilor Unite.

Cea mai costisitoare călătorie de lucru a avut loc în ianuarie 2023, la Davos, Elveția, unde Maia Sandu a participat la Summitul Economic Mondial. Suma totală în urma deplasării a fost de 67.500 de lei.

De asemenea, în topul celor mai scumpe deplasări a fost vizita de lucru în orașele Berna și Zurich, din octombrie 2023. Aceasta a costat 58.300 de lei.

Cât despre deplasările pentru ca nu s-a achitat niciun leu, este vorba despre Summitul de la Bucea, care a avut loc în martie 2023, dar și participarea la reunirea de lucru a șefilor de stat și de guvern din Sud-Estul Europei și Balcanii de Vest, din Grecia.

Cele mai multe vizite de lucru, Maia Sandu le-a întreprins la București, unde au fost cheltuiți în jur de 14.000 de lei.

Comparativ cu anul 2023, în 2022 cheltuielile pentru vizitele externe au constituit 514.403 de lei, adică cu 12.000 de lei mai puțin. 

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării