Cât a împrumutat Guvernul în primul trimestru al anului 2025
Datoria de stat externă și internă a Republicii Moldova s-a majorat în primul trimestru al acestui an, cu aproximativ 1,57 miliarde de lei, arată datele publicate de Ministerul Finanțelor. Comparativ cu ultimele luni din 2024, ritmul de creştere s-a redus de câteva ori.

Astfel că la situația din 31 martie 2025, soldul datoriei de stat a constituit 122,97 miliarde de lei, ceea ce reprezintă circa 35% din Produsul Intern Brut. Guvernul a prognozat pentru anul 2025 un pib de circa 351 miliarde de lei, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.
Datele Ministerului Finanţelor arată că pe parcursul primului trimestru, cel mai tare a crescut datoria de stat internă – cu circa 2,8 miliarde de lei, care a ajuns la nivelul de aproape 46,5 miliarde de lei.
În schimb datoria de stat externă, calculată în lei s-a redus cu peste 200 milioane de lei, până la 76,23 miliarde de lei, dar în dolari - s-a majorat cu peste 32 milioane de dolari şi constituia 4,22 miliarde de dolari.
Datele Ministerului Finanțelor relevă și o modificare a costurilor pentru serviciul datoriei de stat (dobânzi și comisioane), care în cazul datoriei externe s-au majorat, dar în schimb s-au redus cele pentru datoria internă.
De notat că în rapoartele Ministerului Finanțelor a început să fie indicat şi cât a împrumutat Guvernul de la persoanele fizice, cetățeni ai Republicii Moldova, care achiziționează VMS prin dealerii primari sau direct pe platforma eVMS. Astfel la finele primului trimestru 2025 s-a ajuns la o cotă de un procent, adică aproape jumătate de miliard de lei.
Principalul creditor local sunt băncile cu o cotă de 72,9%, restul de 27,1% - revine sectorului nebancară (companii de asigurări şi alte). Investitorii nerezidenți deţin o cotă de 0,02% din total VMS aflate în circulație.
Datele de pe platforma tradingeconomics mai relevă că, după cota datoriei de stat în PIB, Moldova se află pe locul 32 din 44 de state europene, între Suedia şi Elveţia (două dintre cele mai bogate state din lume).
Ţara europeană cu cea mai mare pondere a datoriei de stat în PIB este Grecia – cu circa 154%, urmată de Italia – cu 135% şi Franţa – cu 113%.
La polul opus, cu cele mai mic datorii în PIB, se află Liechtenstein, Monaco, Rusia, Bosnia & Herţegovina, Bulgaria şi Estonia.