Cât a costat o hartă interactivă cu Planul de Reconstrucție a Moldovei
Aproximativ un an în urmă era lansată harta interactivă a Planului de Reconstrucție a Infrastructurii din Republica Moldova, un plan ambițios anunțat în septembrie 2023 de ministrul Andrei Spînu.

Peste un an am încercat să accesăm harta pentru a vedea progresele înregistrate în Planul de Reconstrucție, dar la finele lunii septembrie 2024, harta interactivă așa și nu era funcțională, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.
Într-un răspuns pentru Mold-Street.com, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR) a explicat imposibilitatea de a accesa pagina, prin faptul că „site-ul pe care este plasată harta interactivă a fost temporar deconectat din considerente de mentenanță tehnică”.
„Actualmente, harta interactivă este funcțională și o puteți accesa”, susținea MIDR la 8 octombrie.
Peste două zile însă se deschidea doar o pagină goală fără hartă și informații despre Planul de Reconstrucție.
Și aceasta chiar dacă pentru dezvoltarea hărții interactive au fost alocați circa 38.000 de dolari din asistența americană.
„Activitatea a fost finanțată de Programul Reforme Instituționale și Structurale în Moldova (MISRA), deci MIDR ca beneficiar final al acestuia nu cunoaște costurile. Potrivit informației comunicate de către MISRA, bugetul alocat pentru dezvoltarea aplicației digitale a fost de 677.830.59 MDL”, se precizează în răspunsul pentru Mold-Street.com.
Amintim că, la mijlocul lunii septembrie 2023, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, prezenta Planul de Reconstrucție a Infrastructurii Moldovei pentru următorii ani, plan ce are ca prioritate reconstrucția drumurilor, podurilor, construcția porturilor, construcția de căi ferate, autostrăzi, modernizarea Aeroportului Chișinău, aprovizionarea tuturor cetățenilor cu apă potabilă și accesul la sisteme de canalizare etc.
Ulterior, la mijlocul lunii octombrie 2023, era lansată harta interactivă, care prezenta peste 90 de proiecte investiționale de reconstrucție a infrastructurii din Republica Moldova încadrate în cinci priorități strategice: infrastructura rutieră, infrastructura feroviară și portuară, infrastructura rețelelor de aprovizionare cu apă și canalizare, dezvoltare regională și rurală, precum și modernizarea transportului interurban.
Valoarea totală estimată a proiectelor de reconstrucție a Moldovei din cadrul acestui Plan este de circa 15 miliarde de euro şi el are stabilite două repere - 2030 și 2050.
Implementarea acestor proiecte ar urma să ajute Moldova să se conecteze cu Uniunea Europeană și să impulsioneze dezvoltarea economică a țării.