main logo
2263

Care este situația privind exportul cireșelor moldovenești

Volumul cireșelor moldovenești exportate va fi mai mic decât anul trecut, dar fructele vor fi mai scumpe.

Care este situația privind exportul cireșelor moldovenești

Rezumând opiniile experților din organizațiile neguvernamentale ale producătorilor și comercianților agricoli, analiștii EastFruit au identificat mai mulți factori care vor avea un impact decisiv asupra pieței cireșelor din R. Moldova în 2023, transmite Știri.md cu referire la Noi.md.

În primul rând, din cauza vremii răcoroase și vânturoase, precum și a precipitațiilor din perioada de polenizare, recolta de cireșe din acest an va fi mai mică decât cea de anul trecut, aproximativ 17 mii de tone, dar poate nu mai mică decât media din ultimii cinci ani, aproximativ 12 mii de tone.

Din cauza deficitului tot mai mare de lucrători și a creșterii treptate a salariilor lucrătorilor sezonieri, va fi problematică strângerea întregii recolte de fructe. Anul trecut, conform estimărilor experților, aproximativ 10-15% din recolta de cireșe, în special în livezile vechi, a rămas pe copaci. Încă de la începutul campaniei de recoltare din acest an, mulți pomicultori menționează problemele legate de angajarea zilierilor. Nu este exclus faptul ca în 2023 o parte, poate destul de mică, din recolta de cireșe de sortul celor cu conținut scăzut de lichide și pomușoare de calibru mic, de asemenea, să nu fie recoltate.

În ultimii ani, calitatea cireșelor pe piața moldovenească a crescut. Acest lucru a fost vizibil anul trecut și se observă clar și anul acesta. La sfârșitul lunii iunie, în piețele din orașe există semnificativ mai multe oferte de cireșe mari (26-30 mm) decât mici. Reprezentanții Asociației „Moldova Fruct” susțin că asta este o consecință directă a procesului de modernizare tehnologică în acest segment de pomicultură. Dar se pare că un rol important l-au avut și condițiile meteorologice relativ bune: deocamdată nu au fost ploi care pot dăuna calității cireșelor, adică să provoace crăparea fructelor și să încetinească campania de recoltare.

În luna iunie, pe piața moldovenească se observă o diferențiere mare a prețurilor la cireșele mici și mari. Prețul angro pentru primele variază într-un diapazon mai larg, în medie de 20 de lei/kg, dar loturi individuale pot fi vândute cu 20-25% mai ieftin decât nivelul mediu actual. Prețurile cu ridicata pentru cireșele mari sunt mai stabile (în medie 27-28 de lei/kg, 1,49-1,54 USD/kg) și semnificativ – cu 15-30% mai mari decât pentru fructele de calibru mic.

Oportunitățile de export al cireșelor moldovenești sunt cel mai mult limitate nu de recolta relativ modestă prognozată în 2023, ci de infrastructura post-recoltare insuficientă. În primul rând, pomicultorii moldoveni nu au echipamente pentru răcirea de urgență a fructelor, precum și sortarea acestora. Din acest motiv, procesul de export al cireșelor din Moldova, potrivit reprezentanților asociațiilor pomicultorilor, în luna iunie decurge mai bine decât ne-am fi așteptat, dar potențialul este departe de a fi epuizat.

De asemenea, este posibil ca, în ciuda problemelor nerezolvate cu infrastructura post-recoltare, Moldova să poată alege integral sau în mare măsură cota europeană pentru exportul fără taxe vamale de cireșe către Uniunea Europeană pentru sezonul curent (trei mii de tone). În prezent, Moldova exportă cele mai bune cireșe în Germania, Belgia, Franța – în loturi relativ mici, dar, după cum menționează comercianții, "la un preț bun". În plus, s-ar putea ca, pe măsură ce în țară se desfășoară campania de recoltare în masă a soiurilor târzii de cireșe, să crească exportul acestor fructe (de calitate medie) în România, precum și în regiunile vestice ale Ucrainei și țările CSI. Cu toate acestea, experții presupun că, chiar și ținând cont de astfel de oportunități, exportul fizic de cireșe moldovenești în acest an va fi mai mic decât în 2022 (puțin peste 13 mii de tone).

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării