main logo
1673

Care e planul Guvernului pentru a achiziționa gaz în perioada următoare

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a venit cu un șir de precizări, după ce primarul general al Capitalei, Ion Ceban, a remarcat faptul că, astăzi, la bursa pe piața europeană gazul costă sub 600 de dolari pentru 1.000 m³, însă R. Moldova continuă să procure 1.000 m³ cu un preț de până la 1.300 de dolari, iar prețul pentru un m³ rămâne să coste în factură aproape 30 de lei cu TVA.

Care e planul Guvernului pentru a achiziționa gaz în perioada următoareColaj: Știri.md

„De ce nu sunt revizuite prețurile și nu este făcut recalcul lunar - o întrebare crucială pentru Guvernul actual. Cu ce se ocupă acest Guvern?”, se întreabă Ion Ceban, transmite Știri.md.

Spînu a venit cu mai multe răspunsuri detaliate în acest sens.

„Prieteni, am sesizat mai multe întrebări în spațiul public referitor la prețul gazului din ultimele zile de pe bursă și care este planul Guvernului pentru a achiziționa gaz în perioada următoare. Sunt întrebări justificate și voi răspunde mai jos.

- Guvernul planifică să continue achiziția de gaz?

Da, Guvernul planifică și va achiziționa gaz în continuare. Moldova are suficient gaz pentru a depăși această iarnă. Obiectivul nostru actual este să ne pregătim de iarna următoare și în acest sens se analizează cele mai bune opțiuni pentru a achiziționa suficiente volume pentru iarna 2023-2024. 

- De ce nu am așteptat să scadă prețul și mai mult înainte să cheltuim toate cele 300 milioane de euro de la BERD?

Vreau să reamintesc că obiectivul Guvernului a fost să asigurăm țara cu gaze cât mai curând posibil. Așa au făcut toate guvernele din țările europene și așa este responsabil. Ar fi fost iresponsabil să nu cumpărăm suficiente volume de gaze pentru această iarnă și să așteptăm să scadă prețurile. 

De asemenea, nimeni nu poate prezice modul în care se va comporta piața și ce prețuri la gaz vom avea. Prețurile pe piață se pot schimba de la o zi la alta în funcție de foarte mulți factori. Amintesc că prețul pe piață a ajuns și la 3.400 de dolari vara trecută. Vremea neobișnuit de caldă din această iarnă în Europa a avut un rol decisiv la scăderea prețurilor. Care era să fie prețul dacă temperaturile erau mult mai joase?

- De ce nu cumpărăm toată cantitatea de gaz necesară imediat, la un preț mic?

Chiar dacă prețul pe burse scade, acest lucru nu înseamnă că pe piață există suficient gaz care să se vândă. Reamintesc că Energocom a fost nevoit să organizeze peste 100 de licitații pentru a găsi suficiente volume de gaz pentru această iarnă. 

- Va scădea tariful la gaz? 

ANRE este instituția responsabilă de stabilirea tarifului la gaz. O eventuală reducere a tarifului de gaz poate avea loc doar după ce ANRE va analiza toate costurile ce țin de achiziția, transportarea, distribuția și furnizarea gazului către consumatori. Voi veni cu recomandarea către ANRE să analizeze în cel mai scurt timp aceste date și să decidă dacă sunt premise de reducere a tarifului. Pâna la acel moment, Guvernul oferă compensații pentru a ajuta oamenii sa treacă cu bine de această iarnă. 

Mai jos, public încă o dată graficul cu prețul de pe piață și prețul de achiziție a gazului de către Energocom”, a explicat Spînu.

Ministrul i-a sugerat, în context, lui Ceban să se ocupe mai degrabă de problemele orașului, decât de cele din domeniul energetic.

„PS: Recomand dlui Ivan Ceban, să reducă tariful pentru o călători cu troleibuzul, înainte de a se expune pe subiecte din domeniul energetic. Îi reamintesc că tariful la energie electrică a scăzut considerabil pe parcursul lunii decembrie”, a adăugat Spînu.

Spune-ne opinia ta

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării