Capital liber: Moldovenii ar putea investi mai ușor în străinătate
Sub presiunea statelor UE și ca urmare a recomandărilor Fondului Monetar Internațional, Guvernul a aprobat liberalizarea unor operațiuni valutare de capital, prin relaxarea unor restricții și actualizarea cadrului legal.

Potrivit Ministerul Finanțelor, modificările vizează ajustarea Legii privind reglementarea valutară și oferă mai multă libertate pentru investiții, permițând efectuarea unor operațiuni cu instrumente financiare străine fără autorizarea Băncii Naționale a Moldovei, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.
Acestea includ titluri de stat pe termen lung, cu scadență de peste cinci ani, emise de țări din Uniunea Europeană sau OCDE, cu un rating de cel puțin AA/Aa, precum și acțiuni sau obligațiuni emise de companii sau grupuri care dețin același nivel de rating, din state ce îndeplinesc aceleași criterii.
O altă modificare vizează modul de afișare a cursurilor valutare de către casele de schimb valutar, acestea urmând să prezinte valutele într-o ordine clară și standardizată: euro și dolarul SUA, urmate de lira sterlină, leul românesc, hrivna ucraineană și, în final, celelalte valute.
Totodată, a fost ajustat plafonul sumei de numerar supus obligației de declarare în conformitate cu prevederile articolului 3 din Regulamentul (UE) 2018/1672 privind controlul numerarului care intră sau iese din Uniune și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1889/2005.
Este vorba de plafonul de 10.000 de euro, valorile valutare care urmează a fi declarate la introducerea sau scoaterea din R. Moldova.
Astfel, se prevede că la articolul 33, alineatul (1) literele a) și b), textul „dacă suma totală a acestora depășește 10.000 de euro (sau echivalentul acestora)” se substituie cu textul „în valoare de 10.000 de euro (sau echivalentul acestora) sau mai mult”; la alineatul (2) literele a) și b), cuvintele „nu depășește” se substituie cu cuvintele „este mai mică de”.
De notat că, în urma unei misiune tehnice, experții FMI au evaluat situația din Republica Moldova și au recomandat autorităților „să continue liberalizarea graduală a operațiunilor valutare de capital, fiind propusă și o consecutivitate a operațiunilor și condițiilor în care acestea vor fi liberalizate pe etape, în funcție de progresele înregistrate în sectoarele financiar și economic”.
Ținând cont de condițiile economice actuale, prin proiectul de lege, autorităţile şi-au propus liberalizarea doar a operațiunilor valutare de capital, recomandate pentru prima etapă de liberalizare și anume operațiuni ce vizează procurarea de către rezidenți a instrumentelor financiare străine în scopuri investiționale și introducerea/scoaterea numerarului în moneda națională de către bănci.
Ministerul Finanțelor susține că prevederile acestui proiect de lege vor contribui la creșterea accesului cetățenilor și persoanelor juridice la instrumentele financiare internaționale; reducerea barierelor valutare, precum și la diversificarea oportunităților investiționale.