Capacitatea de stocare a păcurii în Moldova e de circa 47.000 de tone
Capacitatea de stocare a păcurii în Republica Moldova este de aproximativ 45.000 - 47.000 de tone.

Potrivit ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, autoritățile i-au în calcul și posibilitatea de a stoca păcură în România, transmite Știri.md cu referire la replicamedia.md.
Declarațiile au fost făcute astăzi, 2 august, în cadrul unei conferințe de presă.
„Capacitatea de stocare a păcurii în Republica Moldova este de aproximativ 45 - 47 de mii de tone. Maxim necesarul pentru a trece integral Termoelectrica la păcură este de peste 200 de mii de tone.
Noi ne dorim să avem păcură (depozite pline) până la începerea sezonului rece, iar apoi să avem achiziții săptămânale care să completeze pe restul perioadei reci a anului”, a declarat Spînu.
Totodată, ministrul a precizat că este luat în calcul ca Republica Moldova să stocheze păcură și în România.
„Este posibil ca Republica Moldova să stocheze păcură și în România, dar în acest moment este important transportul. Avem discuții cu Calea Ferată a Moldovei și cu Calea Ferată a României pentru a ne asigura în momentul în care este stoca să poată să ajung în timp util la Termoelectrica și utilizată în procesul de încălzire a Chișinăului”, potrivit ministrului Spînu.
Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a declarat că iarna ce urmează va fi una complicată, în care cetățenii vor trebui să economisească și să identifice combustibil alternativ, dar asigură că Guvernul a întreprins o serie de măsuri pentru pregătirea de sezonul încălzire 2022-2023 care nu va permite R. Moldova să rămână fără căldură și fără energie electrică.
Totodată, Republica Moldova ar putea planta salcie energetică care ulterior să fie transformată în biomasă ca sursă alternativă de energie, a anunțat Spînu, care a punctat că discută cu Ministerul Agriculturii pentru a identifica teren pentru a iniția un asemenea proiect.
Mai mult, în cazul în care dreapta și stânga Nistrului nu va ajunge la un numitor comun privind semnarea unui contract de lungă durată de procurare a energie electrice de la Centrala Termoelectrică Moldovenească de la Cuciurgan (Moldgres) din regiunea transnistreană, Chișinăul va apela la colegii din Ucraina pentru a achiziționa 100% din volumul necesar pentru a asigura țara noastră cu curent.